Новини

Шри Ланка отвори с определени условия

   
Шри Ланка отвори с определени условия

За или против карантината?

Отговорът на този въпрос по време на пандемията от COVID-19 раздели човечеството на две групи и всяка държава търси начини да намери баланса между тях.

Това важи в особена степен за страните, чиито икономики са пряко зависими от туризма и от посещенията на чужденци.

Шри Ланка взе иновативно решение и от 21 януари отвори своите граници за всички желаещи да посетят острова, но при спазване на определени условия, предава CNBC.

Туристите няма да бъдат подлагани на задължителна карантина и от тях няма да се изисква да стоят затворени в хотелските си стаи. Те ще имат възможност да посещават почти всички забележителности в страната, но при спазването на т. нар. "био балони", така че да не се смесват твърде често с местното население.

Според министъра на туризма на Шри Ланка Кимарли Фернандо това е нова концепция, която ще позволи на туристическата индустрия в страната да функционира безпрепятствено - въпреки рисковете, свързани с пандемията.

Към момента Шри Ланка и Малдивите са единствените азиатски територии, които са отворили своите граници за чужденци без изискване за задължителна карантина.

В Шри Ланка обаче посетителите не са съвсем свободни да обикалят навсякъде и да правят каквото пожелаят. Те са длъжни да нощуват в специално одобрени за целта хотели, да посещават забележителностите в определените за това часове, да пътуват с независим транспорт, да се подлагат на периодични тестове за COVID-19 и да не се смесват с местните жители.

Тези условия важат за първите две седмици от престоя на чужденците в страната. След изтичането на този срок те имат свободата да общуват, с когото пожелаят и да избират местата, където да отсядат.

Планът е преминал през предварителни тестове с групи от украински туристи още през декември миналата година и е бил успешен.

Към момента в Шри Ланка има 98 хотела, които са сертифицирани за престой на туристите от други държави. Те са разположени в най-големите курортни центрове, като Бентота, Гале, Канди и столицата Коломбо.

Местата за наставяване са в различни ценови сегменти - от къщите за гости в "рая за сърфистите" Хикадува през шатрите в националния парк Яла до ултралуксозните хотели и вили в Диквела.

За разлика от много други държави, в които чуждестранните туристи са длъжни да спазват строга карантина в първите дни от престоя си, Шри Ланка им дава възможност да се възползват от всички удобства на хотелските комплекси, включително и плажовете.

Хотелите могат да запълват до 75% от максималния си капацитет, а останалите стаи са запазени за изолиране на туристите, които дадат положителен тест за COVID-19 по време на престоя си.

Тази опция важи само за хората, които нямат симптоми. Тези, които видимо са болни, ще трябва да прекарат известно време в някоя от местните болници за лечение на коронавирусна инфекция.

Освен това всеки от сертифицираните хотели разполага с квалифицирано медицинско лице, които извършва периодични прегледи както на персонала, така и на гостите. Резултатите се изпращат регулярно на здравните власти.

По време на първите две седмици от престоя си в Шри Ланка туристите имат възможност да посещават забележителностите в региона, в който са отседнали, но само в определени за това времеви зони. Те трябва сами да организират транспорта си със съдействието на своя хотел или през съответния туроператор.

В списъка на разрешените за посещение обекти са някои от най-популярните дестинации, като античните градове Анурадхапура и Полонарува, националния парк Яла, местата за наблюдение на китове край град Мириса.

За децата под 12-годишна възраст не се изисква периодично тестване за COVID-19, освен ако не развият симптоми на болестта.

По данни на министерството на туризма в Шри Ланка близо 4000 души са посетили страната от отварянето на границите на 21 януари. По думите на Кимарли Фернандо гостите са предимно от Германия, Украйна, Русия, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Кувейт, Катар и Бахрейн.

До октомври миналата година броят на случаите на COVID-19 в Шри Ланка беше сравнително нисък, но оттогава насам следва устойчива тенденция на повишение. В страната с население от 21 милиона души регистрираните случаи са над 77 000. От тях 11 500 са регистрирани в последните две седмици.

През януари в Шри Ланка стартира и ваксинационна кампания срещу COVID-19. Очаква се в следващите няколко седмици да бъдат ваксинирани всички, които са заети в туристическата индустрия.  



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати