Новини

Визите за САЩ скоро няма да отпаднат заради увеличаване на отказите

   
Визите за САЩ скоро няма да отпаднат заради увеличаване на отказите

България рязко е влошила показателите си през миналата година по един от ключовите критерии за безвизово пътуване до САЩ, съобщава „Дневник“. За фискалната 2020 г. делът на отхвърлените молби за визите от категория "В" - кратки пътувания за туризъм или бизнес - е станал по-голям, отколкото през 2018 г. Само преди месец посланикът на България във Вашингтон Тихомир Стойчев каза, че единственият критерий за безвови пътувания, който още не е покрит, остават отказите, но тенденцията била положителна.

Не е известно на какво се дължи влошаването в година, когато САЩ спряха за дълго време издаването на визи заради пандемията. Това действие важеше за всички от ЕС, но има страни, които са запазили нивото от 2019 г. (Румъния - 9.11%), а други значително са подобрили показателя си.

Хърватите ще могат "в близко бъдеще" да пътуват без визи до САЩ, след като миналата година в страната е покрит един от основните критерии за подобен режим. Отказаните молби за визи през фискалната 2020 г. (тя приключва в края на август - бел.ред.) са намалели до 2.69%, което е под прага от 3%.

Новината разпространиха медиите в Хърватия, цитирайки американската шарже д'афер Виктория Тейлър, според която този факт е важна крачка към безвизови пътувания до страната. Тя добавя, че посолството ще продължи да си сътрудничи с Хърватия за покриване и на останалите изисквания, без да посочи конкретно кои са те, посочва агенция ХИНА. За слизането под 3% съобщи още миналия октомври посланикът на САЩ в Хърватия Робърт Кохорст, който тогава уточни, че едва ли ще има безвизов режим до края на 2020 г.

За хърватите намаляването на отказите е значително, защото за предходната година то бе 4.02%, а година по-рано - 5.92%. Скоро страната може да покрие и алтернативното условие за поне 2 последователни години със средно под 2% откази. Българите не могат скоро да се надяват на промяна, защото за 2020 г. този показател е 12.52% - влошаване спрямо предходната година, когато той бе 9.75%. До миналата година тенденцията бе оптимистична, тъй като през 2018 г. отказаните визи бяха 11.32%, а през 2017 г. - почти 15%.

През октомври Загреб подписа със САЩ споразумение за сътрудничество в разкриване на данни за пътуващите. Става дума за размяна на информация с цел задържане, разследване и други действия, свързани с борбата с тероризма и тежките международни престъпления.

На 4 октомври 2019 г. отпаднаха визите за поляци и от 11 ноември същата година те можеха да влизат в САЩ за туризъм или бизнес за срок не по-дълъг от 90 дни. В момента от страните в ЕС само България, Хърватия, Румъния и Кипър са с визов режим.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати