Новини Хотели

Консултативният съвет по туризъм ще подготвя летния сезон

   
Консултативният съвет по туризъм ще подготвя летния сезон
Марияна Николова ще изслуша онлайн бизнеса

Консултативният съвет към министъра на туризма ще заседава онлайн утре с цел набелязване на мерки за подготовка на предстоящия летен сезон и приемане на годишната програма за национална туристическа реклама през 2021 г. Това съобщиха за TravelNews от ведомството на Марияна Николова. В съвета влизат над 50 браншови организации, националните работодателски сдружения, представители на големите курорти, университети и синдикатите. В програмата е предвидено да бъдат дискутирани мерки за възстановяване на туризма и рестарт на бизнеса. За целта министерството ще предложи икономически стимули, визия за дигитална трансформация, международно сътрудничество и ще се готви анализ за създаване на консолидиран баланс за приходите от туризъм. В допълнение на всички браншови организации ще бъде предложено разработването на Стратегия за устойчиво развитие на туризма за периода 2021-2031 г. с хоризонт до 2040 г.

Бургаската регионална туристическа камара миналата седмица настоя държавата да изготви ясна концепция за предстоящия летен сезон. Държавите по света вече обявяват своите правила за посрещане и обслужване на чуждестранни туристи. Повечето от тях премахват ограниченията за влизане в страната на туристи поставили двете дози на ваксината, а за останалите остава изискването за тест. Обезпокоително е, че нашите съседки Гърция и Турция вече направиха своите договорености за посрещане на руски туристи по техните курорти, а България не е постигнала никакъв напредък в това отношение, каза Иван Иванов, председател на БРТК.

Същевременно България и Европейският съюз все още нямат яснота дали ще допускат туристи с ваксинационни сертификати или т. нар. паспорти през новия летен сезон, съобщиха за TravelNews от Министерството на здравеопазването. „Към момента становището на Европейската комисия, Европейският център за превенция и контрол на заболяванията, както и на Министерството на здравеопазването на Република България е, че сертификатите за ваксинация се приемат единствено за медицински документ, доказващ приложението на лекарствен продукт. Това е така заради липсата на научни данни относно възможността ваксинираните лица асимптомно да предават новия коронавирус на възприемчиви хора. В този смисъл тепърва предстои да бъде натрупана и анализирана съответната информация – предпоставка за по-нататъшни решения“, се казва в позицията на Министерството на здравеопазването.

Идеята за специални привилегии за ваксинираните европейци и за разработването на единна система за сертифициране на имунизации срещу коронавирус доведе до разгорещен дебат в ЕС. Комисията разглежда предложенията, но казва, че засега подобни сертификати ще бъдат използвани само за медицински нужди.

Мирослав Иванов

 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати