Новини

Марияна Николова пред Консултативния съвет по туризъм: Работим за по-добър летен сезон 2021 г.

  19.02.2021 15:42  
Марияна Николова пред Консултативния съвет по туризъм: Работим за по-добър летен сезон 2021 г.

Работим усилено, за да посрещнем един по-добър летен туристически сезон 2021 г. в условията на пандемията от COVID-19. И въпреки неясната ситуация оставаме с надеждата, че кризата е в своя край и в най-скоро време ще бъде преодоляна, но не можем да не отбележим, че тя ще остави своя траен отпечатък в по-нататъшното развитие на туристическата индустрия. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на третото заседание на Консултативния съвет по туризъм, което се проведе онлайн.
Вицепремиерът представи прогнози, според които входящият туристопоток от чужбина през летен сезон 2021 ще бъде по нисък от летен сезон 2019, като се очаква вътрешният туризъм да е малко под равнището от 2019 г. и близо до постигнатите резултати през 2020 г. По думите ѝ има потенциал за привличане на още български туристи, които традиционно почиват в чужбина. Очаква се сравнително голям интерес от българите към малките курорти, както и към морски и СПА туризъм, уточни тя.
Българските туристи все по-често ще търсят места за настаняване с малък капацитет – като къщи за гости, каза министърът. И допълни, че прогнозите са най-много българи да отседнат в хотелите, предвид че те разполагат с най-голяма леглова база.
Министър Николова очерта и проблемите пред лято 2021 – късен старт на резервациите, масовата ваксинация, по-малко използване на въздушен транспорт, както и факта, че децата не подлежат на ваксинация.
Вицепремиерът каза още пред членовете на съвета, че Черноморските ни летища и летище София са предприели редица мерки с цел справяне с разпространението на COVID-19. Летищата са подготвени, лично се уверих дали се спазват мерките във Варна и Бургас, бе категорична министър Николова. Прогнозните данни за двете морски летища за периода май-октомври 2021 показват, че около 5 хил. кацания се очакват на Летище Варна и около 7 хил. кацания на Летище Бургас, което представлява съответно спад в размер на 6% и 21% спрямо същия период на 2019 г.
Министърът представи и предприетите мерки за стабилизиране на сектора, както и визия за дигитална трансформация в туризма. По отношение на приетата Годишна програма за национална туристическа реклама за настоящата година, вицепремиерът обърна внимание върху някои акценти. Основната цел на програмата за реклама е да наложим положителен имидж на България като безопасна, сигурна и спокойна дестинация, разясни тя. И припомни, че за 2021 г. утвърденият бюджет възлиза на 17 млн. лева, като фокус в таргетирането е поставен върху вътрешния туризъм, съседните страни и Европейски и други пазари, предполагащи сухопътно пътуване или пътуване със самолет, които са традиционни целеви пазари за входящ туризъм и от които има възможности за пътуване.
Министър Николова съобщи още, че от макроикономическа гледна точка туристическия сектор в България е не само важен компонент на БВП, но и съществен източник на приток на чуждестранна валута за платежния баланс на страната. В тази връзка предвиждаме да се извърши анализ с цел създаване на аналитична рамка и инструментариум за оценка на дела на сектор Туризъм към Брутния вътрешен продукт, коментира тя. И уточни, че в изготвянето на анализа ще се включи и академичната общност в лицето на Университета за национално и световно стопанство.
Членовете на съвета приветстваха представените от министъра вече предприети мерки и бъдещи инициативи и очертаха своите идеи и виждания за развитието на сектора в условията на криза. По време на срещата бяха обсъдени и теми свързани с PCR тестовете, автобусните превози и издаването на визи за руските граждани.