Новини

Банско е готово за световното по ски

   
Банско е готово за световното по ски

Банско ще бъде домакин на две големи събития в алпийските ски в края на февруари и в началото на март. Световната купа в Банско е на 27-28 февруари, а след това идва и Световното младежко първенство, което ще се проведе в Банско от 1 до 10 март. 

За Световната купа изолацията по повод пандемията е организирана с изграждането на три балона. В единият ще бъдат състезатели и треньори, както и технически лица. Във вторият ще бъдат журналистите, а в третият- хората от организационния комитет. Там ще се влиза само с негативен ПСР-тест, но не само един, а регулярно ще се провеждат такива тестове. Прогнозите са да бъдат направени около 1500 теста само за състезателите и треньорите. Това е събитие, което се излъчва от 93 телевизии в целия свят. От последното издание в Банско през 2020 г. бяха излъчени 142 часа тв продукция, които са наблюдавани от повече от 124 млн. зрители. 

За Световното първенство за младежи България като домакин има квота за 4 момичета и 4 момчета, а в момента се подгогтвя група и те трябва да са в най-добра форма в началото на март. За съжаление, най-перспективният в българския отбор Георги Ергин е контузен, но при момичетата имаме добри надежди в лицето на Ева Вукадинова.

Стартовете от Световната купа по ски алпийски дисциплини в Банско ще се проведат по график. Това обяви днес Виктор Гичев, който бе оторизиран от ФИС да направи снежния контрол на пистата на която ще се проведат гигантските слаломи от СК.

Решението дава "зелена светлина" и за провеждането в Банско на младежкото Световно първенство от 1 до 10 март.

"Пистата е заледена и готова за предстоящите авторитетни прояви в Банско", коментира Гичев.

В Банско са доволни, че курортът не беше затворен заради пандемията. Той е един от малкото зимни центрове в Европа, които работят. За спасяването на сезона местните разчитат основно на туристите от България и Румъния. 

Четирима български представители се класираха за втория манш на мъжкия гигантски слалом на Световното първенство по ски-алпийски дисциплини в Кортина д‘Ампецо Италия.

Най-добре се представи Алберт Попов, който остана 31-и с изоставане от 5.54 секунди спрямо лидера Алекси Пинтюро. Другите трима наши представители, Камен и Калин Златкови и Константин Стоилов също стигнаха успешно до финала на първия манш, като заеха местата от 40-о до 42-о. Първи от тях бе Камен Златков, който има пасив от 7.81 секунди, неговият брат остана на 0.11 секунди зад него, а Стоилов на още 0.17 зад тях. И четиримата ще имат шанса да подобрят своето класиране във втория манш, въпреки че останаха извън топ 30. На Световни първенства и Олимпийски игри първите 60 от първия манш се класират за втория. В него както по традиция първи се спускат първите 30 в обърнат ред, след което и всички останали по реда на своето класиране.

Иначе Алекси Пентюро си осигури аванс от 0.40 секунди преди второто спускане по-късно днес. А на изненадваща втора позиция се класира представителя на домакините Лука де Алепрандини, докато тройката с пасив от 0.56 секунди затваря германецът Александър Шмид.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати