Новини Хотели

Хотелиерите искат компенсации от 30% от оборотите си

  21.02.2021 17:41  
Хотелиерите искат компенсации от 30% от оборотите си

Необходимо е държавата да подпомогне хотелиерския бранш с целеви компенсации, тъй като до момента за този сектор такива липсват. Това заяви по време на Консултативния съвет по туризъм председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Георги Щерев. Голяма част от хотелите са затворени, но нямат право на компенсации, а дейността на останалите едва крета. Част от хотелите не са получили и обещаните помощи за запазване на персонала, въпреки обещанието на здравния министър Костадин Ангелов, че средствата ще бъдат изплащани в срок.

На част от хотелиерите не са превеждани суми от края на септември. Затова предлагаме да се създаде специална схема за подпомагане на бизнеса, като хотелите да бъдат обезщетени с 30% от спада на оборота им за съответния период. Тоест ако преди кризата за даден период хотелът е имал един оборот, а за същия заради кризата приходите са намалели с 60 на сто, тогава държавата да го компенсира с 30% от тези 60 на сто. По този начин местата за настаняване в дестинациите, които бяха по-малко засегнати от кризата ще получат и по-малки компенсации. А повече средства ще има за най-пострадалите сезонни и градски хотели, обясни Щерев.

Писмо с предложението на БХРА ще бъде изпратено до ресорните министри в кабинета и до премиера Бойко Борисов в понеделник. Щерев подчерта, че без осигуряване на ликвидни средства за старт на летния сезон и без удължаване на облекчените условия по старите заеми, голяма част от хотелите това лято няма да отворят, а някои може и да фалират. България трябва да се рекламира като безопасна дестинация, в която през миналия сезон не пламна нито едно огнище на болестта в курорт и нито един турист не се зарази с Ковид-19 в хотел, подчерта Щерев.

Министърът на туризма Марияна Николова трябва да даде старт на летния сезон още на Великден. И да се помисли за отпадане на PCR тестовете за пристигащи от региони с малко разпространение на болестта, за двустранни споразумения с държави относно вече ваксинираните гости и така нататък, заяви още Щерев. За да се стимулират чуждите туроператори да изпращат туристи в България, не само трябва да се продължи схемата за подпомагане с 35 евро на турист, пристигнал у нас с чартър, но и да се въведат и подобни субсидии за пристигащите гости с организиран сухоземен транспорт като автобуси и влакове, подчерта Щерев. Както и да се въведат зелени транзитни коридори, тъй като те ще са основният канал за пристигащите туристи през предстоящия летен сезон. Необходимо е и да се намалят отново концесионните такси, като това да кореспондира и със съществено по-ниски цени на предлаганите услуги като чадъри и шезлонги, подчерта Щерев.

Нужно е и държавата да помисли за програми, обезщетения и преквалификация на сезонните работници, за да се запазят подготвените кадри. Защото дори и собственикът на хотел да дава висока заплата, ако работникът е зает само три месеца в годината, а през останалото време не получава и стотинка, той напуска сектора и търси друго препитание, обясни Щерев. А добър туристически продукт може да бъде развит само с добри кадри, категоричен е председателят на БХРА.