Новини Събития

Министърът на здравеопазването събира туристическия бизнес за ваксините

   
Министърът на здравеопазването събира туристическия бизнес за ваксините

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов събира утре туристическия бизнес във връзка с ваксинирането на персонала преди предстоящия летен сезон. Това съобщиха за TravelNews представители на бранша. На срещата се очаква да присъстват представители на неправителствените организации на туроператори, хотелиери, ресторантьори и др. Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова отдавна призова здравните власти да включат сектора в приоритетните за ваксиниране с цел осигуряването на безопасен летен сезон 2021. На срещата се очаква да бъде взето още решение за становището на България по отношение на допускането на туристи с ваксинационни сертификати и PCR тестове.

На 1 март се събират министрите на туризма на ЕС, които трябва да излязат с единна позиция за пътуванията през новия летен сезон. Всяка страна-членка трябва да даде своето становище за мерките, с които ще допуска туристи. Засега държавите са разделени. Едни искат въвеждането на ваксинационни паспорти, а други обявяват мярката за дискриминационна. Същевременно на повечето места се предвижда да останат в сила PCR тестовете за неваксинираните хора.

Туроператорите предвиждат да поставят още въпроси и проблеми пред здравния министър. Искаме предварително да бъдем уведомявани за предстоящи заповеди, за да не бъдат допускани противоречия, обяви Павлина Русева, член на УС на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Бъдеще за туризма“. Ще поставим въпроса с отварянето на дейността на туроператорите за организиране на груповите автобусни пътувания в страната и чужбина. Настояваме за план-график за отварянето на този бизнес и при какви условия, защото само ние нямаме такъв, подчерта Русева. За сравнение ресторантите отдавна знаят, че ще отворят на 1 март. Сегашната забрана за груповите пътувания е до 30 април 2021 г. Ние ще настояваме за по-ранна дата за отпадането на забраната, каза Павлина Русева.

Туроператорите ще искат още премахване на изискването за българи и чужденци да представят отрицателен PCR или антигенен тест за влизане в България. Освен това да бъде коригирана ценовата политика на тестовете в страната и по границите, които на доста места са силно завишени.

Туроператорите, компаниите за организиране на събития, конференции, семинари, конгреси и изложения останаха най-засегнати от последната заповед на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Забраната за тяхната дейност остана в сила до 30 април 2021 г. Преди това ще отворят всички останали бизнеси.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати