Новини Турагенции

Германски туроператори масово правят резервации за румънски туристи

   
Германски туроператори масово правят резервации за румънски туристи

Сянката на панедмията продължава да покрива с несигурност предстоящия летен туристически сезон. И въпреки че той все още е е далеч, вече има ранни записвания от някои от традиционните за България пазари.

31 авиокомпании са изпратили заявки за полети за летния сезон, каза за Радио Варна директорът на Летище Варна Димитър Костадинов. Все още обаче има голяма доза несигурност доколко те ще бъдат изпълнени, заради пандемичната обстановка.

„От гледна точка на пазари, традиционните за Летище Варна пазари през последните пет години са основно от Германия. Към момента имаме планирани 3000 полета от Германия, Полша с 1500 полета, Чехия с 900 полета, Великобритания също с 900 полета”, каза още Костадинов.

Видно от цифрите, и това лято се очаква немските туристи да са едни от най-многобройните у нас.

Някои германски туроператори обаче правят резервации за туристи, които не са германци, каза проф. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара.

„В онлайн пространството вървят оферти, има и резервации. Това което се забелязва напоследък по нашето Черноморие е, че големите европейски концерни, които работят на много пазари, правят доста резервации за румънци. Примерно германски туроператор, от който очакваме да получаваме резервации от германци, запълват контингентите си с резервации от Румъния. В дигиталното пространство, трудно можеш да разграничиш пазарите”, каза още проф. Маринов и допълни, че очаква румънските туристи, които сега пълнят зимните курорти, да бъдат най-много и по Черноморието през летния сезон.

„От полския пазар също постъпват резервации, но с уговорката, че при тях няма големи предплащания, както беше в минали години. Предплащания не се вземат от туристите или ако се вземат, са минимални. На хотелите не се превеждат авансови плащания, което засилва несигурността”, поясни експертът.

Заради тази несигурност от варненското летище се подготвят за различни сценарии.

„Имаме такъв похват в годините назад - да планираме и по-тежко развитие, с по-малко пътници”, каза директорът на порта Димитър Костадинов и допълни, че към момента са се спряли на сценарий с около 1,2 млн. пътници за Летище Варна, което по думите му изглежда най-реалиситчно на фона на заявките и на ситуацията./ bnr.bg



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати