Заведения

Борисов: Отваряме заведенията на 1 март, нощните клубове- на 1 април

   
Борисов: Отваряме заведенията на 1 март, нощните клубове- на 1 април

„От 1 март задължително отваряме ресторантите, а от утре пускаме учениците от всички паралелки в малките населени места да учат присъствено“, заяви министър-председателят Бойко Борисов днес по време на посещението си в Многопрофилната болница за активно лечение в Исперих. Премиерът отбеляза, че както вече е посочено в заповедта на здравния министър, ресторантите ще отворят отново на 1 март, тъй като дотогава има още две седмици.

Борисов подчерта, че независимо от епидемичната обстановка, на заведенията ще бъде разрешено да отворят на 1 март и нареди на здравния министър Костадин Ангелов да издаде съответната заповед за това:

„На 1 март задължително отваряш ресторантите. Повече по тая тема няма да се говори. Отваряме, дотогава трябва да е минала вълната, да се минали двете седмици“.

„Още 14 дни трябва да издържим, заради вас, лекарите, защото вие самите казвате, че отново подготвяте Covid отделенията. Преди болниците бяха пълни на 70%. Днес нивата ни са много добри – 26-и сме в Европа по заболеваемост, но това се дължи и на вас, докторите, сестрите, лаборантите, на РЗИ, на всички, които работят“, заяви премиерът пред екипа на болницата в Исперих. Премиерът изказа благодарност към медицинските екипи в страната за работата, която вършат не само за справяне с новия вируса, но и за лечението на всички останали заболявания. „Много голямо благодаря! С финансовия министър ви гарантираме, че до 28 февруари ще си получите парите за работата на първа линия и увеличението на заплатите“, категоричен бе премиерът Борисов.

В коментар за предстоящото отваряне на заведенията на 1 март главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви в предаването „Неделя 150“, че никой не може да направи точна прогноза кога ще се случи това.

„Това беше един от най-засегнатите сектори и аз виждам колко негативна енергия натрупваме и какво нетърпение да започнат нормално работа. Но, ако цифрите вървят нагоре, според мен това няма как да се случи. А кога точно ще стане, наистина ми е трудно да кажа. Дай боже да преминем този пик и да започне намаление на случаите. Има такива признаци“, заяви Кунчев.

С 50 милиона лева за първи път държавата в края на миналата година финансира и общинските болници, които откриха covid отделения. Близо 500 000 лева от тях получи болницата в Исперих.

„Доктор Абдулах Заргар вече е български гражданин. Той има голям принос за българското здравеопазване и за успешното управление на болницата в Исперих. В този казус институциите отново доказаха, че  могат бързо и адекватно да решават проблемите на гражданите. Благодаря и на доктор Заргар за професионализма и отдадеността. Уверен съм, че той ще продължи да бъде все толкова обичан и грижлив лекар“, написа премиерът в профила си в социалната мрежа.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати