Новини Хотели

Националният борд по туризъм започна срещи с политическите партии

   
Националният борд по туризъм започна срещи с политическите партии
Бордът по туризъм се срещна с вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова миналата седмица, на която представи програмата си

Националният борд по туризъм (НБТ) започна срещи с ръководствата на политичските партии преди парламентарните избори, съобщиха от организацията. Целта е да бъдат обсъдени основните тези за развитието на туризма в България в следващото управление. НБТ ще представя своята програма за стабилизиране, модернизиране и устойчиво развитие на туризма, която включва четири водещи политики, а именно: зелени политики, дигитални политики, инвестиционни политики и институционални политики.

От организацията вече са се срещнали с „Движението за права и свободи“, днес са проведени срещи с коалиция „БСП за България“ и ПП „Има такъв народ“. Предстоят такива с ПП „ГЕРБ“, Обединение „Демократична България“, ГП „Изправи се – Мутри вън“ и ПП„ВМРО“.

Програмата на НБТ е озаглавена „Стабилизиране, модернизиране и устойчиво развитие на туризма в България“. Тя ще бъде осъществена чрез следните политики:

1. Зелени политики – трансформация на българския туристически продукт на базата на чиста природа, чиста вода, чиста храна, чиста енергия, което предполага създаването на цялостно нова концепция.

2. Дигитални политики – трансформация на модела на комуникация и повишаване на конкурентоспособността на българския туристически продукт чрез изработване на адекватни платформи, което предполага създаването на цялостно нова концепция.

3. Инвестиционни политики – финансиране на ключови икономически проекти, свързани с туристическия сектор от европейските средства, заложени в Плана за възстановяване и развитие, както и в следващия програмен период 2021-2027 г.

4. Институционални политики – реформа в модела на управление в сектор „Туризъм“, която включва: разширяване на функциите и правомощията на Министерството на туризма за ефективно управление на публичната държавна собственост (природни забележителности, археологически находки, културно-историческо наследство и т.н.), увеличаване на бюджета и укрепване на административния капацитет.

Освен това се предвижда изработване на нов стратегически документ 2020-2030 за развитието на туризма в България в контекста на преодоляване на пандемията COVID-19 и свързаните с нея икономически щети (2021-2025 г.), както и на модерен национален туристически бранд за успешното позициониране на България на международните туристически пазари след кризата. Националният борд по туризъм си поставя за цел създаването на единна представителна организация на туристическия бизнес чрез Закона за туризма. Отделно да бъде основана специализирана национална туристическа организация за осъществяване на международен маркетинг и реклама. Бордът иска възможност за ползване на ваучери за туризъм от всеки български гражданин, което да гарантира социална равнопоставеност, оздравяване на туристическия сектор и свързаните с него отрасли, приходи в бюджета, в данъчната система и в БВП на страната.

Организацията настоява за въвеждане на механизъм за издаване на електронни визи и на международната пактика за поставяне на визи „on arrival“ на граничните пунктове за пътувания с цел туризъм на граждани от Руската Федерация и Република Турция, които са ключови туристически пазари за България.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати