Новини

Възможно е европейските страни да възстановят издаването на визи за руски туристи

   
Възможно е европейските страни да възстановят издаването на визи за руски туристи

Руският съюз на туристическата индустрия (РСТ) разполага с информация, че европейските държави могат да започнат да издават визи за руски граждани това лято. Това съобщи президентът на РСТ Андрей Игнатиев. Той също така посочи страните от ЕС, които са готови да отворят граници за руските туристи. Това пише “Российская газета“, предаде агенция "Фокус".

"РСТ има много представители в чужбина, в почти всички европейски държави. Те казват, че през лятото има надежда да се издават визи на руски граждани. Това е само прогноза за сега. Официална информация все още няма, ситуацията зависи от медицинската обстановка , за това как ще се движи пандемията в тези страни ", каза Игнатиев по време на онлайн пресконференция, отговаряйки на въпрос относно времето за отваряне на границата с Европейския съюз.“ Според него някои страни от ЕС вече са готови да отворят граници за руски граждани.

"Мога да назова някои европейски държави, например Гърция. Властите на тази страна имат голямо желание да отворят граници за руските граждани. Но ситуацията в Гърция, Унгария и Хърватия през лятото ще зависи не само от пандемията, но също и относно политическите предпочитания. ЕС не е отменил Шенгенското споразумение и ако туристите пътуват до други страни през Гърция, това положение ще бъде неприемливо за Европейския съюз. Ще има общо решение в целия ЕС ", добави Игнатиев. Той също така припомни, че с повечето страни Русия взема решение за отваряне на границите на реципрочна основа. Към февруари 2021 г. Русия възобновява въздушния трафик с повече от 20 държави, но само 15 от тях могат да бъдат посещавани от туристи.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати