Новини Турагенции

Туроператорите излизат на протест на 2 март

  26.02.2021 10:34  
Туроператорите излизат на протест на 2 март

Управителният съвет на Обединение „Бъдеще за туризма" свиква членовете си на масов протест пред Министерски съвет на 2 март 2021 г. от 11 часа, съобщиха от организацията. Протестните действия ще бъдат под надслов ТУРИЗЪМ 2021: ДА ОЦЕЛЕЕМ НА ИНАТ. Покана за подкрепа е изпратена до Българската търговско-промишлена палата, чийто член е сдружението, до 13-те НПО-та от Алианса на туристическите организации, чиито представители положиха подписа си под Хартата за обединение на работещите в отрасъл „Туризъм" на 4 февруари, както и до всички останали работодателски организации в туризма.

„Обръщаме се с покана към Вас за съвместни протестни действия. Уверени сме, че въпреки някои различия ние с Вас споделяме еднаква съдба и имаме обща кауза, която с кураж и последователност трябва да преследваме. Вече една година се опитваме да се задържим на повърхостта, да запазим не само ликвидността и заетостта във фирмите, които управляваме, но и достойнството си като български работодатели. През март вземанията на клиенти стават изискуеми, а мерките за спасяването на сектора, взети досега, са недостатъчни, неефективни и декларативни. Затова считаме, че за да оцелеем първо трябва да бъдем чути", се казва в обръщението на Обединение „Бъдеще за туризма".

Туроператорите искат среща с премиера Бойко Борисов, на която да изложат своите виждания за бъдещето на сектора. Те настояват за 69 млн. лв. за последващо финансиране. Целта е с тях да бъде учреден Гаранционен фонд, каквото е изискването на Европейска директива 2015/2302. В противен случай страната ни рискува наказателна процедура и санкция в пъти по-голяма от нея. Идеята е през Гаранционния фонд да бъдат изплатени парите на клиентите.

Засега няма яснота останалите сдружения на туроператорите - Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА), Сдружение "Туризъм" и Българска асоциация изходящ туризъм дали ще подкрепят протеста. 

Мирослав Иванов