Новини Събития

Варна отбелязва със серия събития 100-годишния си юбилей като курорт

  26.02.2021 14:48  
Варна отбелязва със серия събития 100-годишния си юбилей като курорт

Мащабна програма е подготвила Община Варна за отбелязване на 100-годишнината от обявяването на града за морски курорт. Цялата 2021 година ще мине под знака на вековния юбилей, съобщиха от ПК „Туризъм, търговия и рекламна дейност“.

Одобрени бяха разходите по бюджета, финансирани от събрания туристически данък. Те ще са малко над 550 хил. лева, което е около една четвърт от общата рамка, която общината е заделила за реализиране на програмата „Варна – 100 години морски град“.

По повод годишнината, чрез конкурс беше избрано специално лого, което да асоциира визията на дестинацията, да символизира значимата годишнина и да послужи за брандиране на всички активности през годината. Юбилеят ще бъде отбелязан с валидиране и пускане в тираж на пощенска марка „100 години“.

Календарът на честванията включва и инициативата „100 години – 100 дървета“. Освен засаждане на дръвчета, тя предвижда поставяне на капсула на времето с послание към бъдещите поколения. В навечерието на годишнината на входа на Морската градина ще бъде открита фотоизложба „100 години – 100 снимки“, представяща ключови обекти и събития в утвърждаването на Варна като курортен град.

На възлови туристически места ще бъдат поставени брандирани арт-инсталации с възможност да се правят снимки за спомен. Кулминацията на тържествата ще бъде на 10 юни – датата, на която през 1921 г. е прието постановление, според което Варна става специален морски курортен град и „ще представлява една гордост за България и името му ще се носи наравно с Ница и Монте Карло“.

В Летния театър ще се проведе тържествен концерт, а по улиците на града ще дефилира Парад на вариететната гилдия. За годишнината се подготвя и ретро спектакъл „Гларус кабаре“ на Държавния куклен театър, представящ скечове из живота на Варна през 20-те години на миналия век.

По повод юбилея ще бъде създадено специално меню със стари варненски рецепти и местни продукти и напитки в партньорство с браншови организации и водещи професионалисти.