Новини

Гърция преговаря с Великобритания за ваксинационни паспорти за ваканции от май

   
Гърция преговаря с Великобритания за ваксинационни паспорти за ваканции от май

Гърция води преговори с Обединеното кралство за допускане на британци с ваксинационни паспорти до гръцки туристически дестинации от май. Гръцкият министър на туризма Харис Теохарис казва, че се надява в скоро време да бъдат изгладени детайлите относно плана на премиера Борис Джонсън за даване на "зелена светлина" на британците да пътуват.

"Ще се опитаме да се напаснем с плана, обявен във Великобритания. Определихме датата 17 май и искаме да сме готови дотогава. Планът беше много добра стъпка от страна на правителството в Лондон, тъй като планирането е жизненоважно за туристическата индустрия", посочва Теохарис в интервю за Guardian.

В началото на месеца Гърция и Израел сключиха сделка, позволяваща ваксинирани туристи да пътуват между двете страни, в опит да стимулират своите пострадали от коронавируса икономики. "Целта на споразумението е да позволи на туристите с ваксинационни сертификати да се придвижват между Гърция и Израел без ограничения, без самоизолация, без нищо", коментира пред Еuronews израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Предложението на Атина
През седмицата Теохарис потвърди, че технически екипи от британска и от гръцка страна работят по това как сертификационната система да улесни възстановяването на масовото пътуване и под каква точно форма да бъде. На среща в четвъртък лидерите на ЕС дискутираха спорната тема за общи ваксинационни паспорти. На вечерната пресконференция германският канцлер Ангела Меркел обяви, че е постигната договорка за нуждата от дигитални ваксинационни сертификати. И допълни, че такъв може да е наличен до лятото, тъй като на ЕС са необходими три месеца за създаване на техническата рамка.

Пред Guardian представители на Брюксел посочват, че не се безпокоят от преговорите между Гърция и Великобритания, тъй като не вярват, че правителството в Атина би действало едностранно по въпроса с туризма въпреки икономическите загуби, които търпи. "Ако има дискусии с британския кабинет, няма проблем. Не смятам, че има възможност някой да действа самостойно", заявява пожелал анонимност европейски дипломат.

Теохарис посочва, че неговото правителство ще продължава да настоява за бързо споразумение за ваксинационните паспорти на ниво ЕС на фона на големите надежди на зависещите от туризма страни членки да отворят за посетители. "Единствено казваме, че с тази система ще въведем две опашки на летищата - опашка за ваксинирани и опашка за неваксинирани, което ще улесни пътуването. Но трябва да действаме бързо", казва гръцкият министър на туризма./ capital.bg



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати