Новини Събития

Училището във възрожденското село Свежен става културен център

   
Училището във възрожденското село Свежен става културен център

Училището в най-красивото средногорско село Свежен получи шанс за нов живот. Сградата, която пустее от близо 30 години, ще бъде предложена за продажба. Това реши на своето последно заседание Общинският съвет в Брезово, пише Марица.

Месец по-рано пловдивската фирма „Булбилдинг“ ЕООД с управител  и едноличен собственик на капитала на дружеството Георги Самуилов внесе в общината инвестиционно предложение. Според заявеното намерение, неговото дружество ще възстанови сградата и ще я преустрои в Учебен център с лекционни и конферентни зали, както и с места за настаняване. Намеренията на собственика са в сградата да се провеждат културни събития с участието на писатели, художници, музиканти. Така скъпата за поколения свеженци необитаема сграда да стане притегателен център за културен туризъм в региона.

Сградата на училището в Свежен е строена през 1880 година. Тя е един от близо 130 паметници на културата в селото, обявено преди няколко десетилетия за архитектурен резерват. Сградата е полумасивна постройка на два етажа с площ 166 кв. м. Школото е функционирало цял век – до 1984 г., когато поради силно намалелия брой деца то е било закрито. По данни на ГРАО към 2021 г. в Свежен има едва три деца, които подлежат на училищно образование, две от тях учат в Сопот, едно в Брезово.

 

Единствената цел за продажбата на училището е сградата да бъде запазена, категоричен е кметът на Свежен Христо Енков. В селото има три обекта, които са паметници на културата и които са собственост на общината. Едната е къщата на полк. Владимир Серафимов, реставрирана и превърната в част от културен център по европейски проект. Другата е фурната, продадена преди време, чиято реставрация предстои. Третата е сградата на училището. Не е по силите на общината да възстанови сградата на училището, категоричен е Енков. Той посочи, че администрацията е направила количествено-стойностна сметка. Според нея за ремонт на училището ще са нужни около 600 000-700 000 лева. Освен това поддръжката на такава сграда не би могла да се осъществи със средствата от общинския бюджет. Поради невъзможност да се поддържат частните къщи -паметници на културата само през последните години Свежен загуби над 30 такива обекта, посочи Енков. Колко от вас ще могат да признаят след 10 години, когато сградата рухне от невъзможност да бъде ремонтирана и стопанисвана, че със своята позиция против инвестиционните намерения за нея, са допринесли тя да рухне, риторично попита Христо Енков.

Продажбата на училищна сграда обаче е една от най-трудните процедури според българското законодателство. За да има сделка е необходимо съгласието и на Регионалното управление по образование – Пловдив и на Министерството на образованието и науката. Този път е труден и сложен, но ние вече поехме по него с надеждата да видим нашето училището действащо като учебен център, в който ще кипи културен живот, коментира още кметът на община Брезово.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати