Новини

Марияна Николова пред посланика на Великобритания: Да махнем ограниченията за пътувания между държавите ни

  04.03.2021 15:14  
Марияна Николова пред посланика на Великобритания: Да махнем ограниченията за пътувания между държавите ни

От изключително значение е да положим необходимите усилия да бъдат премахнати ограниченията за туристически пътувания между България и Великобритания. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на срещата си с Н. Пр. Роб Диксън, посланик на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия.
Двете страни положиха огромни усилия в превенцията на разпространението на COVID-19, които имаха реален резултат и вярвам, че премахването на ограничения за пътуване е напълно възможно и от взаимна полза, каза министър Николова. И уточни, че към днешна дата и България, и Великобритания са въвели задължително представяне на отрицателен PCR-тест, като британската страна налага и задължителна 10-дневна карантина.
Вицепремиерът коментира, че Обединеното кралство е приоритетен туристически пазар и партньор на България. Тя добави още, че в условията на продължаващата пандемия от коронавирус, правителството полага усилия за осигуряване на безпроблемното протичане на летния сезон. Прилагаме всички необходими мерки, които да гарантират сигурността и здравето на всички гости, бе категорична тя.
По думите ѝ местните здравни власти и Министерството на туризма са приложили необходимите мерки по българските курорти и туристически дестинации, за почива и пътувания без риск от заразяване с COVID-19 за посетителите. Във всички хотели, ресторанти и други обекти в зимните ни ски курорти, стриктно се спазват всички противоепидемични мерки на Министерството на здравеопазването и препоръките на Световната здравна организация, срещу разпространението на COVID-19, като всеки сигнал, свързан с тяхното нарушаване своевременно се проверява, съобщи министър Николова.
По време на разговора вицепремиерът наблегна на факта, че към днешна дата е в ход масово имунизиране на българското население, а Министерството на туризма насърчава приоритетното ваксиниране на работещите в туристическия сектор, с цел повишаване сигурността както на туристите, така и на работниците в бранша.
От своя страна Н. Пр. Роб Диксън коментира, че с напредъка на процеса по ваксинация в един момент ще стане възможно вдигането на ограниченията за туризма. Той поясни какви са рестрикциите към момента и добави, че правителството е заложило много ясен график за вдигане на забраните както във вътрешен план, така и в международен. Засега планът е, че най- рано могат да бъдат премахнати ограниченията през май, уточни още посланикът. Роб Диксън каза още, че Великобритания не е започнала да договаря индивидуално с други държави отпадането на рестрикциите за пътувания. Нашите цели с Вас са еднакви, а именно да възстановим туристопотока. С нетърпение очакваме момента, когато британските туристи ще се радват на хубавото слънце в България, заключи той.