Транспорт

Lufthansa отчете рекордна загуба от 6,7 млрд. евро за 2020 г

   
Lufthansa отчете рекордна загуба от 6,7 млрд. евро за 2020 г

Германският авиопревозвач Lufthansa отчете рекордна загуба от 6,7 млрд. евро за 2020 г. и заяви, че финансовите му резултати зависят от успешната ваксинация, която да позволи на хората отново да пътуват, след като пандемията от коронавирус парализира въздушния транспорт, предаде Блумбърг.

Този резултат е по-лош от прогнозираната от анализаторите загуба от 6,24 млрд. евро, като същевременно с това приходите за цялата година са паднали с 63% со 13,5 млрд. евро.

Компанията обаче се представила по-добре от очакваното през последното тримесечие, отчитайки загуба от 1,14 млрд. евро при прогноза за загуба от 1,24 млрд. евро.

Най-големият авиопревозвач в Европа заяви в четвъртък, че ще изпитва трудности да се върне на печалба преди края на годината. Главният изпълнителен директор на Lufthansa Карстен Шпор заяви, че очаква съживяване на бизнеса през лятото, но само ако ваксинацията върви добре и ограничителните мерки срещу пътуването бъдат разхлабени.

„Очакваме засилване на търсенето след лятото, след като ограничителните мерки бъдат отменени с по-нататъшното разпространение на тестовете и ваксинитеѝ, посочи ръководителят на авиогрупата. „Международно признатите цифрови сертификати за ваксинация трябва да заменят забраните за пътуване и карантината.“, добави той.

От Lufthansa очакват през тази година да работят на капацитет между 40% от 50% от този през 2019 г., като по-рано прогнозите бяха за работа при 40% до 60%.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати