Новини Турагенции

Министерството на туризма пуска нова мярка за туроператорите

   
Министерството на туризма пуска нова мярка за туроператорите

Нова мярка за подкрепа на бранша дава възможност на туроператори да получат до 15 на сто от оборота им без ДДС през 2019 г., но не повече от дължимата сума по туристическите пакети за неосъществени пътувания, които се използват единствено за  възстановяване на дължимите суми на клиенти за неосъществени пътувания в периода 01.03.2020 г. до 31.12.2020 г. поради възникналата епидемия от COVID-19. Това съобщиха от ведомството.

Схемата се създава с промени  в текстовете на чл. 26а, ал.1 от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, като се създават нови алинеи 3, 4, и 5, с което се предвижда нова схема за държавна помощ,  а изпълняваната към момента мярка за туроператори и туристически агенти ще се прилага до 5 април 2021 г. Помощта  ще се предоставя при условия, критерии, ред в размер на проценти от оборота, определени от Министерски съвет по предложение на министъра на туризма в рамките на неусвоените средства по  схемата за държавна помощ,  прилагана към момента.

Субсидията се дава независимо от получаването на средства по досега действащата схема и при спазване на правилата за държавни помощи. Финансиране на новата мярка е осигурено от вече отпуснатите, но неусвоени средства от националния бюджет.  Според индикативните стойности неусвоените средства  са близо 19  млн. лв.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати