Заведения

Туристи ще усетят вкуса на Пловдив през кухнята на различните етноси

   
Туристи ще усетят вкуса на Пловдив през кухнята на различните етноси

Поредица градски турове ще представят на пловдивчани и гостите на града различните етноси на Пловдив през тяхната традиционна кухня, история, култура и обичаи.

Първият - "Пловдив по арменски", е планиран за 20 март. Вторият - "Османските перли на Пловдив" ще бъде през април.

"Идеята е да представим различните етноси в града през тяхното кулинарно и културно наследство. Това не са просто обиколки на града с беседа от екскурзовод. Всеки един тур е замислен като вълнуващо преживяване, защото живеем в Пловдив - градът, в който от векове мирно съжителстват много различни народности", коментира Екатерина Терзиева, която е инициатор на сбирките и управител на "СлоуТурс.БГ".

Градският тур "Пловдив по арменски" е първи в календара, тъй като според историците Пловдив е основно средище на арменците на Балканския полуостров. Разходката започва от арменската църква "Сурп Кеворк" в Стария Пловдив, минава се през през къща "Хиндлиян" на богатия арменски търговец и дарител Степан Хиндлиян.

Програмата продължава с разговор с арменец златар за занаята му и с дегустация на ефирни отлежали арменски коняци. А след подробна беседа за историята на арменската диаспора в Пловдив и защо Яворов възпява арменците в едноименното си стихотворение, следва обяд с най-вкусните арменски ястия като съхторац, хавгите долма, хайдари, баба гануш и съмпуг.

Групата ще е не повече от 15 души, за да бъдат спазени всички противоепидемични мерки. Началният час е 9, а цената на тура е 48 лева.

Голяма е и турската общност в Пловдив, която наброява над 3000 души. Някои от най-вкусните блюда от турската кухня, включително и пищни ориенталски десерти, са в менюто за обяд след тура "Османските перли на Пловдив". През април той ще представи типичната архитектура, културни паметници и традиции на османските турци, запазени в града още от XV век.

"През последните 10-15 години, радвайки се на възможността да пътуваме навсякъде по света, сякаш предпочитахме повече екскурзиите и почивките зад граница. Сега пандемията от Covid-19 ни накара да преосмислим много неща и ни насочи вниманието към "скритите диаманти" в туризма, които ни предлага собствената ни страна", смята Екатерина Терзиева.

Тя припомни, че от векове Пловдив е населен от българи, турци, арменци, роми, гърци, италианци, руснаци и още много други народности, като мирното им съжителство е едно от най-красивите лица на древния Град под тепетата./ mediapool.bg



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати