Новини

Турски туроператори искат по-бързо премахване на PCR теста

   
Турски туроператори искат по-бързо премахване на PCR теста

Турският туристически сектор се подготвя за предстоящия сезон. Като един от най-негативно засегнатите сектори по време на пандемията, той очаква да компенсира някои от загубите с повишено търсене за предстоящия период.

За да мобилизират пазара, служители от четири големи туроператори, които довеждат голям брой туристи в Турция, наскоро проведоха среща с министъра на транспорта Адил Караисмайлоглу и министъра на туризма Мехмет Нури Ерсой.

На срещата бяха обсъдени PCR тестовете, които са задължителни за влизане в страната в момента. Според представители на туризма обаче тестът е пречка за сектора.

По време на срещата висши ръководители на туристическите агенции споделиха своите пътни карти за новия период.

Очаква се правилото за PCR тест да изтече в края на март, но съществува и вероятност да бъде удължено до 26 май.

Представителите на туроператорите заявиха, че тези задължителни тестове, които туристите трябва да получат в страните си на произход, почти удвояват разходите за почивка на почиващите, като по този начин се отразяват негативно на плановете.

Те поискаха изискването да бъде премахнато най-късно на 15 април, а не на 26 май, като по този начин туристическият сезон да е освободен от тестове. Според тях министрите са подходили положително към искането.

Окончателното решение обаче ще бъде взето от Министерството на здравеопазването в съответствие с препоръките на неговия Научен комитет по коронавирус.

Операторите се стремят да доведат общо поне 10 милиона туристи от Русия, основният туристически пазар за Турция, заедно с Украйна и Беларус през тази година.

Около 5 милиона руски туристи се очакват само в крайбрежния средиземноморски град Анталия, докато 1,5 милиона руски туристи се очаква да пристигнат на бреговете на Егейско море. Истанбул също ще бъде домакин на около 1 милион туристи от Русия.

Очаква се около 100 самолета да кацат седмично само в Анталия от началото на юни и до края на септември“, каза Санчар.

Посочвайки, че има увеличени резервации от Русия, Украйна и Беларус, Санчар каза, че е време за ранни резервации.

Междувременно председателят на Корендон Йълдърай Караер заяви, че са отменили априлските полети за Европа поради липса на търсене, докато търсенето е голямо за Турция.

В момента Анталия е начело на търсенето, добави Караер.

Пандемията, която намали приходите от туризъм в световен мащаб поради ограниченията за пътуване и спирането на международните полети, причини 76% загуба на европейските пристигащи в Турция. Около 20 милиона летовници пристигнаха в Турция през 2019 г. от европейски страни, докато тази цифра бе намалена на 5,5 милиона миналата година.

През миналата година, след руснаците, най-многобройни бяха българските посетители в Турция.

Според туристическите специалисти все още има несигурност по отношение на европейските туристи, които преди това бяха склонни да правят ранни резервации, но тази година сега ще решават в последния момент.

„Нашата цел е да компенсираме поне 50% от загубата през 2020 г. тази година“, добавиха турските туроператори.

Въпреки че нивата на инфекция остават високи в цяла Европа, редица страни вече са посочили, че ще приемат ваксинирани туристи през следващите няколко месеца. Турция също обмисля този вариант.

ЕС призова своите държави-членки да приемат единен подход за ограничаване на чуждестранни пътувания извън блока.

Но няколко държави вече обявиха сделки със страни извън ЕС за възобновяване на туризма - пренебрегвайки съветите на ЕС.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати