Новини

Борисов поиска критерии за влизането на туристите в България

   
Борисов поиска критерии за влизането на туристите в България
  МС

Премиерът Бойко Борисов изиска до броени дни да бъде изработен план за определяне на критериите със здравните изисквания към туристите, които ще посетят България през новия сезон. Премиерът Борисов добави, че са осигурени средства и за продължаването на правителствените антикризисни мерки 60/40, 75/0, 80/20 до края на месец май включително. Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова информира, че предстои  разплащането на остатъчната сума, която е в размер на 51 милиона лева на фирмите и туроператорите, които са заявили дейност по отношение на 4% от оборота, отчетен през 2019 г. „Първоначалната сума беше изплатена, сега остава да бъдат разгледани и проверени съответно с Националната агенция за приходите съответствието на декларираните информационни масиви, за да може ние да разплатим сумата“, уточни Николова. Тя посочи още, че контролът от страна на здравните власти по местата за хранене и настаняване е постоянен и стриктен.
„Да има критерии, по които всеки човек да е наясно как може да посети България. Още от сега да могат туристите в Европа, а и не само в Европа, да знаят какво е необходимо, ако дойдат на почивка в България. Така ще може и туристическият бранш да се подготви за дейността си“, изиска премиерът Борисов. Министър-председателят разпореди на Министерството на туризма и на Министерството на външните работи да се ангажират активно със създаването на този план, с който да се гарантира реализирането на летния сезон.
40 милиона лева на 48 000 души са изплатени по мярката  „Запази ме“ за затворените бизнеси. Това съобщи социалният министър Деница Сачева в рамките на работното съвещание. „Осигурили сме още 13 милиона лева за изплащане на компенсации до края на месец април за тези бизнеси, които продължават да бъдат затворени заради пандемията. Има възможност техните служители и работници да получат 75% от осигурителния си доход“, каза още Сачева. Тя уточни, че в понеделник ще се проведе заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което ще се обсъди удължаването на мерките 60/40 и 80/20 до края на месец май.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати