Новини

До дни става ясно какви ще бъдат здравните изисквания към туристите

   
До дни става ясно какви ще бъдат здравните изисквания към туристите

До дни ще бъде изготвен и план със здравни изисквания за туристите, които искат да посетят страната ни. Това ще даде възможност туристическият бранш да се подготви за дейността си за новия сезон. Предстои разплащането на още 51 милиона лева на фирмите и туроператорите, които са заявили дейност по отношение на 4% от оборота, който имат през 2019 г. Това написа в Фейсбук профила си премиерът Бойко Борисов.

"Първоначалната сума беше изплатена, сега остава да бъдат разгледани и проверени съответно с Националната агенция за приходите съответствието на декларираните информационни масиви, за да може ние да разплатим сумата", уточни по време на правителственото заседание министърът на туризма Марияна Николов. Тя посочи още, че контролът от страна на здравните власти по местата за хранене и настаняване е постоянен и стриктен.

"Да има критерии, по които всеки човек да е наясно как може да посети България. Още от сега да могат туристите в Европа, а и не само в Европа, да знаят какво е необходимо, ако дойдат на почивка в България. Така ще може и туристическият бранш да се подготви за дейността си", изискал премиерът Борисов.

В началото на месеца представители на туристическия бранш излязоха на протест пред Министерския съвет. Те настояха за различни видове държавна помощ заради извънредната обстановка. Основни искания са намаляване на ДДС за туризма на 5 процента в следващите две години, както и удължаване на срока за възстановяване на предплатени суми за отменени пътувания в чужбина.

Припомняме, че наскоро Марияна Николова представи прогнози, според които входящият туристопоток от чужбина през летен сезон 2021 ще бъде по нисък от сезон 2019, като се очаква вътрешният туризъм да е малко под равнището от 2019 г. и близо до постигнатите резултати през 2020 г. По думите ѝ има потенциал за привличане на още български гости, които традиционно почиват в чужбина.

Николова очерта и проблемите пред лято 2021 - късен старт на резервациите, масовата ваксинация, по-малко използване на въздушен транспорт, както и факта, че децата не подлежат на ваксинация.

 


Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати