Новини Турагенции

Задължителната карантина за Африка засегна и чартърите до Египет и Тунис

   
Задължителната карантина за Африка засегна и чартърите до Египет и Тунис

Задължителната 10-дневна карантина за пристигащите българи от цяла Африка, която важи със заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов от днес, засяга освен чартърите до Занзибар (Танзания), но и започващите другата седмица полети до Египет, Тунис и Мароко. „Недопустимо е да се въвеждат мерки от днес за утре. Хората трябва да могат да си правят планове“, заяви за TravelNews Георги Пасев, маркетинг мениджър на големия български туроператор „Абакс“. В момента има туристи на Занзибар, които ще бъдат изненадани при завръщането си. Предстоят полети до Египет, Тунис и Мароко, които също са в Африка и заповедта ги засяга, обясни Пасев. Освен това самолетите и хотелите са предплатени, а голяма част от хората ще се откажат от пътуване заради карантината. Според Пасев мерките в тези три държави са изключително сериозни, защото в тях ходят много западноевропейски туристи, които са организирани от големите германски и британски туроператори. До тях се отива и връща с PCR тестове. Той предлага заповедта да се промени и да остане да важи само за Занзибар. „Не искаме повече компенсации, а предвидимост и възможност да работим“, коментира още Георги Пасев.

„С новата заповед се проваля цялата пролетна чартърна програма на туроператорите. Вече има смут и откази на клиентите. Категорично ще обжалваме заповедта“, обяви Зорница Танева, управител на „Рапсоди травел България“. Според нея няма нормална държава, в която да се издава заповед от днес за днес. Налагането на карантина от Африка е също така и дискриминация, защото и на другите континенти има COVID. Въвеждането на подобна мярка трябва да бъде основано на някаква статистика и данни за завърнали се заразени българи. Танева даде пример, че на техния чартър със 180 човека от Занзибар, е нямало нито един с COVID.

Целенасочено се води кампания срещу Танзания и сме учудени, че сложиха цяла Африка в заповедта, коментира Петър Стоянов, управител на Luxutour. Туристите се връщат от Занзибар и си правят PCR тестове в България. Така излиза, че здравните ни власти не вярват на собствените си резултати, подчерта той. Стоянов прави последния чартър за сезона до Занзибар на 2 април 2021 г. Той очаква да имат среща с министъра на туризма Марияна Николова следващата седмица и да коментират ситуацията. Според него туроператорите отново трябва да бъдат компенсирани, защото ще трябва да връщат парите на клиентите, а всичко е предплатено.

„Ако проблемът на здравните власти е само Занзибар, да бъде сложена карантината само за него“, поиска Бейзат Туналъ, генерален представител на международния туроператор „ТЕЗ тур“ в България. Той също се учуди, че са вкарани Египет, Тунис и Мароко. Очакват се откази от пътувания на българите за тези дестинации. Компанията вече има предплатени самолети и хотели, които средства няма да бъдат върнати, защото страните са отворени и приемат гости. Държавата отново ще трябва да осигури средства на туроператорите, за да върнем парите на клиентите, добави Туналъ.

Румяна Юксел, управител на „Аква тур БГ“ е изненадана от въвеждането на карантина за Египет, Тунис и Мароко. По тази логика ако има едно огнище на зараза в една страна в Европа, трябва да се затваря целият континент, смята тя.

Туроператорите ще искат срещи със здравния министър проф. Костадин Ангелов и министъра на туризма Марияна Николова. На последната такава, Ангелов им обеща предвидимост и съгласуване на мерките с бранша. През миналата седмица той подметна в Кюстендил, че се предвижда въвеждането на карантина от Африка. Ден по-късно се отметна в Бургас и обяви, че няма да слагат. Изненадващо в петък след 19 ч. пусна заповед за задължителна карантина от 10 дни от цяла Африка. Тя влезе в сила от 00.00 ч. днес, т.е. 5 часа по-късно.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати