Новини Хотели

Хотелиерите искат премахване на PCR тестовете за румънците

   
Хотелиерите искат премахване на PCR тестовете за румънците

Туризмът по Северното Черноморие ще претърпи сериозни загуби по Великденските празници, ако изискванията за PCR тест за румънците не отпаднат, предаде БНТ.

През последните години много от северните ни съседи избират да празнуват Великден у нас. От бранша смятат, че загубите ще са по-малко, ако се въведат зелени коридори и отпаднат част от рестрикциите, но това зависи от здравните власти и на двете страни.

В хотелиерския и ресторантьорския сектор са предпазливи в очакванията си за предстоящите празници. Притеснени са, че румънците са започнали да отменят резервациите си у нас.

"Заради тези PCR тестове започнаха много анулации за направените резервации. Други се въздържат от резервации и засега положението е доста отчайващо за Великденските празници, а това е период, който ние го използваме за един така нелош старт на летния туристически сезон", коментира Павлин Косев, председател на Варненската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите.

Преди няколко дни заради увеличаващите се случаи на заразили се с коронавирус у нас Румъния въведе ограничения за влизащите от България. Така всеки румънски турист, който се прибира в страната си, трябва да похарчи 45 евро за PCR тест.

"Искат PCR тестове, искат 10 дена карантина, независимо какво показва тестът. Ако това продължи и тези ограничения не отпаднат, ще трябва да забравим за Великденски туризъм", казва проф. Стоян Маринов от Варненска туристическа камара.

Тъй като в страните от Европейския съюз има различни критерии за отваряне и затваряне на границите заради пандемията, от туристическия бранш у нас предлагат да има зелени коридори за ваксинираните туристи.

"Тогава може би ще се облекчат пътуванията. Но всичко зависи от състоянието на бройката заразени в тези страни, които искат да развиват туризъм, а в това число и по Великден", допълни проф. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара.

Друго решение, смятат експертите, е въвеждането на електронен здравен сертификат, в който всеки ще има досие.

Не липсват и ранни записвания за сезона. 60% от тях са на румънски туристи. 30 на сто са поляци, чехи и словаци, а останалите 10% са от други западноевропейски страни. От туристическия бранш настояват за ясни критерии към чуждестранните туристи, които искат да почиват това лято в България.

 


Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати