Новини Хотели

Спадът на туристите през зимния сезон е над 60%

   
Спадът на туристите през зимния сезон е над 60%

Има спад в посещенията на туристи в зимните курорти в страната, като очакваме последни данни и ще ги обявим, но спадът е над 60%. Това заяви в Смолян вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова, предаде Радио "Фокус" - Смолян. Тя подчерта, че въпреки това ние все пак имаме сезон, благодарение на факта, че България получи печата за безопасност и хигиена на Световния съвет за пътувания и туризъм и в крайна сметка все пак имаме сезон за разлика от другите страни, където курортите не работят. Това се дължи на навременните мерки и на стриктния контрол, който се осъществява на терен, подчерта вицепремиерът.
„В зимните курорти в страната в момента имаме заетост, условията са добри за любителите на белите спортове. Всички в бизнеса и в местата за хранене и настаняване спазват противоепидемичните мерки. Към настоящият момент контролът и на РЗИ, БАБХ, включително и Министерството на туризма са последователни и безупречни. Очакваме зимният сезон да продължи в неговата цялост почти до края на март предвид метеорологична обстановка. Очакваме гости, включително и чужденци в зимните курорти, особено през уикенд-пакетите имаме резервации във всички места за настаняване. За предпочитане са по-малките места за настаняване, включително в крилата на курортите. Има и резервации в къщите а гости, така че ние разчитаме сезонът да продължи, ако метеорологичната обстановка позволява, поне до 10 април“, обясни министър Николова.
Тя посочи, че ограниченията от пътуванията по отношение на пандемията се въвеждат в различните страни, а ние имаме договореност в момента съвместно със здравните власти, правим и допълнителни договорености за т. нар. двустранни договорки по отношение на пропускането на туристите от ваксинационните удостоверения.
„Ние въвеждаме единни изисквания по повод европейските стандарти, а именно - ваксина, ПСР-тест, включително антигенен тест за преболедувалите от Ковид-19, който ще бъде с не по-дълъг срок от 6 месеца от преболедуването. Правилата по отношение на пропускането ще бъдат ясни и точни, за да може ние да осигурим една предвидимост за туристическия бранш, която оттам поискаха да има поне четириседмична предвидимост, за да може да се направят резервациите“, каза още министър Николова.
За област Смолян инвестициите в довеждаща инфраструктура са над 100 млн. лв. в рамките на мандата, обобщи Николова. „90 млн. лв. са инвестициите по отношение на водния цикъл, 8 млн. лв. има за образователна инфраструктура. Много е важен ГКПП „Рудозем – Ксанти“, където инвестицията е в размер на 37 млн. лв. Това ще доведе до възможност да се подобри свързаността, включително транспортните връзки, както и по отношение на туризма, тъй като област Смолян е много предпочитана за културно, етно, исторически, планински туризъм , включително тук има и над 7 минерални ресурса, два от които са термални води“, поясни вицепремиерът Николова.
„По отношение на инфраструктурата и пътят, за който в момента предстои да бъде избран изпълнител Асеновград – Чепеларе – Смолян и е на стойност около 78 млн. лв., включително имаме и около 27 км трилентово трасе, което ще подобри свързаността, включително и потока на ТИР-ове и високопроходими автомобили“, допълни още тя.
„Това е допълнителна инвестиция за областта и е много необходима за така довеждащата връзка, включително и за инвестициите, които ще бъдат направени в областта. Важно е да отбележим, че тук бе пуснат в експлоатация и язовир „Пловдивци“ през 2019 г. Там също така инвестицията е в размер на около 50 млн. лв. Може да се каже, че и с трасето, което предстои да бъде изградено от 27 км с водопровод, че инвестициите в района с в значителен размер. Продължаваме да строим пътища, продължаваме да правим довеждаща инфраструктура. Всичко това е за подобряване живота на населението, за повече работни места в областта и съответно за подобряващата транспортна връзка, както и за туризма“, каза още вицепремиерът Николова.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати