Новини Турагенции

Туроператорите ще обжалват карантината за Египет, Тунис и Мароко

   
Туроператорите ще обжалват карантината за Египет, Тунис и Мароко

Туроператорите ще обжалват заповедта и мотивите на здравния министър проф. Костадин Ангелов за наложената задължителна карантина за пристигащите българи от Африка и в частност за Египет, Тунис и Мароко. Това обяви за TravelNews Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение бъдеще за туризма“. За трите страни има планирани над 50 полета до края на март и април, като повечето са пълни и трябва да бъдат връщани парите на клиентите, а средствата вече са отишли към хотелите и авиокомпаниите.

„Нямаме претенции за карантината от Занзибар и Танзания, но не виждаме логика за останалите три страни. Настояваме заповедта да бъде коригирана и да бъдат изброени опасните страни в Африка, в които има случаи на южноафриканския и нигерийския щам на COVID-19“, каза Илиева. По този начин работили в останалите страни от ЕС. Според нея по логиката на НОЩ, трябва да бъде наложена задължителна карантина и за влизащите с редовни полети от Великобритания, Дания и Германия, където вече има случаи на новите щамове. От сдружението настояват за среща с министрите на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и на туризма Марияна Николова във връзка със създалата се ситуация и искат предвидимост за бранша поне 15 дни напред. Такава се очаква утре. Павлина Илиева обясни, че Египет, Тунис и Мароко стриктно спазват европейските правила срещу разпространението на COVID-19, защото приемат основно туристи от ЕС. Отиването и връщането става с PCR тест. Хотелите, автобусите за трансфери и забележителностите се посещават при 50% капацитет.

Браншът на туроператорите се съмнява още в изнесените данни за заразени 4 човека, пристигнали от Занзибар. „До момента са пътували до там с чартъри над 1200 българи. Искаме да ни посочат в кой полет са намерени пътниците, защото като туроператори и авиокомпании не сме информирани за положителни тестове“, посочи Илиева. Според нея няма карантиниран екипаж на завърналите се самолети от Занзибар, каквито са здравните изисквания.

От Министерството на здравеопазването засега не обмислят да махнат карантината за Египет, Тунис и Мароко. „Съгласно заповедта на здравния министър, всички лица, на които е разрешено влизането в страната и които пристигат от държави и територии в Африка, се поставят под задължителна карантина за срок от 10 дни. Министерството на здравеопазването ежедневно, на база 22 показателя, следи разпространението на COVID-19 в страната. Актуализацията на противоепидемичните мерки се извършва именно на база констатираните тенденции. Противоепидемични мерки се въвеждат след анализ и оценка на епидемичната обстановка в страната, в Европа и в света, тенденциите в развитието ѝ, след обсъждане с Националния оперативен щаб и по предложение на главния държавен здравен инспектор“, коментираха за TravelNews от пресцентъра на министерството.

Междувременно излязоха и мотивите към заповедта на министър Ангелов във връзка с налагането на карантина за пристигащите от Африка. По данни на Световна здравна организация, над 2,7 милиона нови случая на COVID-19 са докладвани през последната седмица (1-7.03.2021 г.), като се отчита 2% увеличение спрямо предходната седмица. Нарастването се дължи на следните отчетени подеми – Източно Средиземноморие - 10%, Африкански регион - 10% и Европейски регион - 4%, като в следните региони се отчита спад: Панамерикански регион -2%, Югоизточна Азия - 2% и Западен Тихоокеански регион - 6%. „За недопускане на територията на страната на вирусни варианти с неблагоприятно протичане и натрупани данни за избягване на естествен и изкуствено придобит имунитет препоръчвам всички лица, на които е допуснато влизане в Република България и пристигат с начална точка на отпътуване африканска държава или територия да подлежат на задължителна 10-дневна карантина, преустановяването на която се извършва с изтичине на нейния срок и отрицателен резултат от проведен PCR тест на 10-тия ден“, пише като мотиви Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. В тях няма никакви данни и статистика, на които да се базира налагането на задължителна карантина за Египет, Тунис и Мароко.  

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати