Новини Турагенции

АБТТА също скочи на заповедта на здравния министър за Африка

   
АБТТА също скочи на заповедта на здравния министър за Африка

Асоциацията на българските туроператори и туристически Агенти (АБТТА) също скочи на заповедта на здравния министър за налагането на карантина на пристигащите от Африка, съобщиха от организацията. Те пишат, че изразяват решително несъгласие със Заповед № РД-01-167/12.03.2021 г. и новите здравно-санитарни изисквания към  пристигащите в страната ни от Африка граждани за задължителна карантина и последващ ПСР тест по следните причини:

Континенталният  принцип“  за налагане на противоепидемични мерки е  неуместен, защото:

  • Подходът  изключва  от списъка на възможностите за пътуване над 25% от страните в света;
  • Групирани единствено на база  териториално разположение, ограниченията  поставят под общ знаменател 54 страни с различни политически режими и начини на управление, различно отношение към пандемията на COVID-19 и ваксинацията, и различни мерки срещу  COVID-19. Така напр., Сейшелите са на второ място в света по процент на ваксинирано население, Египет има въведени мерки и изисквания към туристическите обекти, които са по-строги и от най-строгите мерки въвеждани в България към момента и др.
  • Подходът не отчита практиката и заключенията на  реномирани научно-изследователски институции за диференциране на ограничителните  епидемиологичните мерки „ страна по страна“, а не по континенти. Според  Робер Кох Институт в Германия само 8 държави от континента Африка се считат за носещи вариация на вируса на COVID-19, като в Европа те са пет на брой.

Континенталният подход“ е в ущърб на гражданите на Р. България, т.к.:

  • Влизането в сила на нова Заповед за промяна на ограниченията без предизвестие не позволява на туроператорите и потребителите да планират и предвидят своите действия от предприетите мерки. В момента включително има пътуващи в заварено положение.
  • Във връзка с пролетната ученическа ваканция много потребители са планирали и предплатили пътуване до засегнатите от Заповедта дестинации. Новото изискване за карантина след завръщане ще възпрепятства от една страна родителите да се върнат на работа, а от друга страна – задължаването на учениците да останат близо две учебни седмици след ваканцията вкъщи ги ощетява по отношение на правото има да получат адекватна възможност за обучение

- Новите изисквания поставят в невъзможност голяма част от записалите се клиенти да пътуват. Това ще нанесе големи финансови загуби за потребителите, които ще бъдат принудени по свое желание да анулират резервациите си;

-  Новите ограничения не отчитат индивидуалния статус на различните пътуващи - например има ваксинирани хора, хора, които са прекарали болестта и т.н.

Нововъведените ограничения ще създадат условия за възникване  на необосновано напрежение и конфликти в  отношенията туроператор/клиент в ситуация, в която никоя от страните няма има вина, но клиентите ще търсят  отговорност за променените обстоятелства от туроператора и ще търси своите права за възстановяване на платените почивки, се казва още в позицията на АБТТА.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати