Новини Хотели

БХРА: Чакаме забавените плащания

   
БХРА: Чакаме забавените плащания

Щастливи сме, че през последните два дни чрез думите и визитите си премиерът Бойко Борисов показа, че най-после туризмът, секторът, който допринася за между 11 и 13 на сто от БВП, се е превърнал неусетно в приоритетен за кабинета. Това заявиха от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

От организацията подчертават, че във връзка с добрата новина очакват и още такива от премиера. Например да получат обещаните помощи, които се бавят с месеци. Още от май месец миналата година не са изплатени сумите в подкрепа на средните предприятия, бавят се и тези за сериозна част от малките компании за 20% от оборота за ноември-януари. По мярката 60/40 средствата също се бавят с месеци, а за 20% от оборота за февруари и март няма никакъв обозрим срок за изплащане, припомнят от БХРА.

Освен това все още няма подкрепа от страна на кабинета за удължаване на мораториума върху банковите кредити, тъй като периодът изтича, а според всички експерти кризата не само не приключва, а ще продължи и още няколко години. Затова за да оцелее бизнесът и да продължи да допринася за формиране на БВП е необходима подкрепа в тази насока, подчертават от БХРА.

От организацията са категорични, че очакват до дни да получат забавените плащания по различните мерки и програми за подкрепа, след като премиерът Бойко Борисов така ясно демонстрира през последните дни колко е важен туристическият сектор за икономиката на страната. Както и туризмът като важен и приоритетен сектор, за който премиерът милее, да бъде включен в окончателната версия на Националния план за възстановяване и устойчивост.

След като всички тези “дребни” въпроси бъдат решени ще сме наясно и защо някои колеги благодарят от името на туристическия сектор.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати