Хотели

Хотелиерите питат кога ще бъдат обезщетени

   
Хотелиерите питат кога ще бъдат обезщетени

Здравето несъмнено е най-важната ценност и не можа да се слага на едни везни с икономически фактори. Но при продължили забрани и ограничения през последната година, държавата трябва да подпомогне на бизнеса и в частност на туристическия такъв, ако не желае икономическият колапс да достигне грандиозни размери, а на ден да фалират стотици компании.

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) настояваме да ни бъде отговорено на един единствен въпрос: „Кой, колко и кога ще обезщети туристическият бизнес?“. Припомняме, че обещаните стари обезщетения се бавят както за средните, така и за малките предприятия, при това с месеци. Все още не са стартирали процедурите за компенсации за затворените бизнеси и възпрепятстваните да работят заради мерките за февруари и март. Настояваме да бъдат не само ясно обявени крайните срокове, до които бизнесът ще получи компенсации, но и те да се спазват. Наслушахме се на обещания, но те къща, персонал и семейства не хранят.

Удобно е вместо с държавен акт да се затварят бизнеси с общински актове, за да не се налага държавата да изплаща обезщетения. Затова настояваме всички хотели и заведения, както и всички останали, които ще бъдат засегнати от новия локдаун в София да бъдат обезщетени. Отдавна става въпрос за оцеляване. А смъртта от глад не е по-малко страшна от тази от вируса.

През последните седмици от БХРА проведохме поредица от срещи с общинските власти в страната, при което някои от тях ни обясниха, че не могат да направят компромиси с размера на местните данъци и такси, тъй като това щяло да наруши бюджетът на общината, а други с реални действия подкрепиха засегнатите бизнеси. Питаме няма ли да се наруши бюджетът на общината при масови фалити на икономическите субекти в нея или общината приема бизнеса не като партньор, а като донор.

Столична община откровено се опита по време на тези разговори да ни заблуди, че няма правомощия за редуциране на местните данъци и такси. При условие, че такава възможност им е предоставена чрез законов акт още по време на предходния локдаун. И вследствие на тази възможност редица общини като Стара Загора, Сливен и Велинград подпомогнаха чрез отстъпки от дължимите суми бизнеса, който оперира на тяхна територия.

От БХРА категорично настояваме затворените бизнеси чрез общински актове да получават същите обезщетения от държавата като размер и в същите срокове, които са предвидени и за тези, чиято работа е ограничена или спряна чрез държавна заповед. Не е редно държавата да си измива ръцете като Пилат Понтийски и да прехвърля топката на общинските администрации, бягайки от отговорност.

Очакваме в кратки срокове отговор на най-важни за оцеляването на туристическия сектор въпрос – кой ще обезщети бизнеса, с колко средства и кога.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати