Новини

От събота нови строги мерки в София, а от понеделник и в цяла България

   
От събота нови строги мерки в София, а от понеделник и в цяла България

От събота влизат в сила нови строги мерки в София, а от понеделник в цяла България. Това обяви доц. Ангел Кунчев, Главен държавен санитарен инспектор. Той разкри, че мерките ще бъдат обявени в четвъртък по време на традиционния брифинг на Националния оперативен щаб (НОЩ). Новото затваряне няма да бъде съпроводено с тотална блокада на градовете, както беше преди една година при първия.

Заради увеличаващите се случаи на COVID-19 на София и по-сериозния натиск към болниците в града, този следобед членовете на Софийския оперативен щаб се събраха, за да решат как да бъдат променени противоепидемичните мерки.

По-рано днес кметът на София Йорданка Фандъкова, шефът на РЗИ-София Данчо Пенчев и директори на столичните болниците бяха на разговори при здравния министър.

Предвижда се затварянето на молове, фитнеси, заведения, детски ясли и градини. Мисля, че е назрял моментът за национално решение. Основното, което целим, е да избегне възможността за предаване на вируса. За всички вече е ясно, че той се предава по-лесно и на по-малки възрасти. Заповедта трябва да излезе до няколко дни, тя трябва да е с минимален срок от 2 седмици. Това заяви държавният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Все още цифрите се следят, но вълната е заляла почти цялата страна, обясни той. Относно случай в Благоевград с починала жена, Кунчев обясни, че все още се прави проучване дали има връзка с ваксинацията.

"Всичко, което проучим на наше ниво, го изпращаме на Европейската агенция по лекарствата, за да се вземе най-точното решение. Когато има случай на нежелана реакция, в зависимост от аутопсията, ние набираме съответните експерти в областта, за да дадат компетентното си мнение, което отнема време. Решението ще е общоевропейско дали може да се използва тази ваксина и от кой момент може да кажем, че е безопасна. Дотогава тя няма да се използва", поясни той.

В момента се проучват 3-4 случая на прояви на тежки реакции след ваксинация срещу коронавирус, добави здравният инспектор.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати