Новини Хотели

Двойно повече туристи очакваме за лятото

   
Двойно повече туристи очакваме за лятото

Прогнозират ръст на летовниците с организирани чартъри.
Двойно повече туристи очакваме това лято да посетят българските курорти. През миналата година бяха 2,3 милиона, а за тази - 4,6 млн. туристи, или удвояване. Това е на база на увеличения брой летовници, идващи с организирани чартърни полети, прогнозира директорът на Института за анализи и оценки в туризма (ИАОТ) доц. Румен Драганов.

„Основният фактор са полетите на самолетите, които миналата година въобще не летяха“, подчерта той. „Авиокомпаниите, които извършват чартърни превози с европейски туроператори, са в пълна готовност. Очакваме да стартират от началото на май дестинации Испания, Турция, Гърция. По същия начин в записванията стои и България“, коментира експертът, като допълни, че в момента, в който ЕС приеме руската ваксина, ще бъдат възстановени пътуванията, включително и към България, защото те ще влязат в европейския сертификат.

По думите му другите фактори са ваксините, антителата и третото са PCR тестовете и не на последно място регулацията на пазарите. „Вече се знае къде и какво се случва и туризмът постепенно тръгва. Колкото повече нараства броят на ваксинираните, се увеличава и сигурността на пътуванията“, поясни Драганов.

Експертът очаква

големите курорти като Слънчев бряг да заработят поетапно

Отначало с 30% от капацитета си, а в пика на сезона да имат до 60% заетост, но обемите от 2018 и 2019 година ще бъдат достигнати едва през 2025-а година.

Драганов обобщи, че страната ще разчита преди всичко на Германия и Великобритания. По отношение на автомобилния туризъм - на Румъния, Украйна, Беларус и други съседни страни.

Експертът припомни, че рискове пред възстановяването на туризма в Европа е евентуално ново изостряне на пандемията с произтичащите от това ограничения в придвижването на пътниците. „В такъв случаи всички туристи имат право да анулират своите пакети, без да дължат никакво обезщетение на туроператорите. В момента няма предварителни плащания към туроператорите, а има само резервации, но всичко е „под условие“ и така

няма риск за никого по веригата

както това стана през миналата година. Вече нещата са други. Плащанията са на 3 вноски, като последното плащане е непосредствено преди реализацията на туристическата услуга“, добави той.

Относно туристическите борси у нас и в чужбина, които сега са виртуални, Драганов уточни, че български общини и фирми участват навсякъде. По думите му те обаче са повече за авторитет, защото договорите са подписани още през миналата година

Оценяват дестинациите по-детайлно

Дестинациите за външен туризъм ще бъдат оценявани по-детайлно на базата на всяка отделна страна, а не на континентален принцип. Например за Африка ще се започне от Египет, за да може да се отмени карантината на връщащите се от там наши туристи, съобщиха за „Монитор“ от Асоциацията на българските туристически и туроператорски агенции (АБТТА).

Въпросният вариант е бил договорен на среща на представител на браншовата организация с главния санитарен инспектор на България доц. Ангел Кунчев и Теодора Табакова - началник на кабинета на здравния министър проф. Костадин Ангелов. Димитрина Горанова от УС на АБТТА припомни, че Египет е с много по-строги мерки от нашите и с много по-ниско разпространение на коронавируса. „Освен това при заминаване от България и връщането от арабската страна се изисква наличието на PCR. Освен това не може да се поставя под един знаменател цяла Африка, където в държавите има различна степен на разпространение на вируса”, припомни тя./ monitor.bg



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати