Хотели

Българските туристи спасиха зимния сезон в Банско

   
Българските туристи спасиха зимния сезон в Банско
  БНР

Българските туристи спасиха зимния сезон в Банско, ако не бяха те, то съвсем щяхме да калкулираме загуби. Това заяви Малин Бистрин, председател на туристическия съюз и хотелиер в Банско.

Сезонът тъкмо почна и свърши, имахме два активни месеца и то съчетани с огромни трудности и неизвестни, казват и неговите колеги. През януари заваляли резервации и от чужбина, но в края на месеца въведе страната ни тестове на границата и започна отмяна на всички направени заявки, казват хотелиерите.

„Ако трябва да оценявам зимния сезон по десетобална система, то поставяме тройка или четворка на сезона, казва още Бистрин. Световното първенство в Банско не се е отразило на приходите, защото публика нямаше заради пандемията, а онези туристи, които искаха да карат ски отидоха в Боровец. Просто в Банско за два дни съвсем нормално пистите бяха затворени, разказа още Бистрин. Огромни трудности са имали и с наемането на персонал, който заради пандемията си е търсил друга работа.

„Имаше и чуждестранни туристи, колкото  за цвят, и то все от съседните страни- румънци, македонци, сърби, гърци. Сега времето е благосклонно към нас, има сняг, надяваме се да работил до април и очакваме туристи за ученическата ваканция. Иначе основно разчитаме на българите, които идват при над през уикенда, разказва още Малин Бистрин.

Много от собственците на хотели в Банско имат и обекти на морето. Те затварят по-рано, в края на март,за да имат време да подготвят базите си на Черноморието и да стартират летния сезон на 1 май. Големи загуби в Банско  отчитат заведенията и магазините. 



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати