Новини

БХРА и ВМРО: 1 % от приходите от туризъм да се разходват за реклама

   
БХРА и ВМРО: 1 % от приходите от туризъм да се разходват за реклама

Един процент от приходите в държавния бюджет от сектор Туризъм трябва да се изразходват ефективно и целево за реклама на сектора. Това е един от приоритети, които според Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) трябва да залегне в управленската програма през следващия мандат. От национално представената професионална организация са подготвили обемен документ, в който са разписани всички важни въпроси и предизвикателства пред туризма, по които според експертите трябва да работят депутатите от следващото 45-то Народно събрание. В тази връзка от БХРА провеждат поредица от срещи с политическите сили, които кандидатстват за следващия парламент, на които да бъдат обсъдени приоритетите предложени от БХРА и да се постигнат конкретни споразумения за реални последващи действия по осъществяването им.

Първата от поредицата срещи се проведе днес с представители на ВМРО, като от БХРА на нея присъстваха председателят на организацията Георги Щерев, зам.-председателят Атанас Димитров и председателят на Контролния съвет Борислав Хаджиев.

Отделянето на 1 процент от приходите в бюджета от сектора за рекламата му е била подкрепена и от представителите на ВМРО. Идеята е тези средства да се разходват ефективно и само малка част от тях да са за маркетингови клипове, обясни Щерев. Според БХРА по-голяма част от тези средства трябва да се отделят за стимулиране интереса на туристите и туроператорите към България. За целта от БХРА предлагат и редица конкретни мерки като субсидиране на заета седалка не само в чартърните полети, но и за организирани туристи, пристигащи с автобуси или жп превоз, заплащане на минимум 50 на сто от стойността на входящите визи на туристи от основни пазари от страна на държавата, предоставяне на ваучери за здравна превенция, възстановяване работата на Генералното консулство на България в Новосибирск, отваряне на нови представителства в ключови пазари, както и по-тясно сътрудничество с български медии и журналисти.

От БХРА са потърсили съдействие от евродепутатите на ВМРО за облекчаване на визовите режими за трети страни, които са важни за страната ни пазари като Русия и Турция. В случай, че това не е възможно страната ни трябва да поиска компенсации за загубите, които търпи от визовия режим в размер на 1 млн. евро за пазар, подчерта Щерев.

По време на разговорите са обсъдени три типа мерки, които трябва да бъдат предприети за оцеляване и развитие на туризма – спешни такива, които трябва да бъдат изпълнени във възможно най-кратки срокове, такива, които да се изпълнят на следващ етап, но също в най-скоро време, както и мерки, които да се осъществят на по-късен етап, но по тях да започне да се работи веднага.

БХРА и ВМРО са се съгласили и че е нужно да се изработи целева програма за подкрепа на туризма, като хотелите се финансират с 30 на сто от реализирания за определен период спад. Така ако например хотел е реализирал 100 000 лева оборот преди кризата за определен период, а след нея вече приходите са 30 000 лева, тогава държавата да го подпомогне с 30 на сто от спада в размер на 70 000 лв.

Предстои БХРА и ВМРО да подпишат и споразумение за реализиране на приоритети за развитие на туризма, около които се обединяват.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати