Анализи

Мира Баджева: Кунчев си измисля за заразените от Занзибар

   
Мира Баджева: Кунчев си измисля за заразените от Занзибар

"Кунчев каза, че установените корона-позитивни били от “предпоследния полет, кацнал от Занзибар”. Ако това беше вярно, колегата Георги Тошев нямаше да е тази сутрин на живо в студиото на “Преди обед” по bTV - защото трябваше да е карантиниран заедно с всички пътници от “проблемния” самолет. Той кацна с чартър ден преди моя полет, когато все още нямаше обща карантина. Но пък щом има 6-има позитивни на борда, останалите би трябвало да се затворят като контактни или най-малкото да бъдат уведомени официално да се самонаблюдават (което не се е случило), не ли?", пита журналистката Мира Баджева на страницата си във Фейсбук.

В публичната реч на говорителите от държавната администрация за коронавируса е доста застъпен жанрът “художествена полуизмислица”. Твърдя, че това е вярно за твърденията на “Ангел Кунчев & Co” за “завърналите се 6 българи с коронавирус от Занзибар”, но може би важи и за останалото, което излиза от устата им? Поне така започвам да си мисля, пише Мира Баджева във Фейсбук. В друг свой пост тя обяснява какво има предвид в случая под "художествена измислица":

Малко детайли в подкрепа на предишния ми статус. Върнах се в София с последния към момента чартър от Занзибар (на Емералд Травъл). Вече имаше карантина за всички завръщащи се от Африка българи, тъй че НИТО ЕДИН тест не беше направен на никого - направо ни казаха да се карантинираме и след 10 дни да изпратим свои PCR-тестове на някакъв имейл в РЗИ.

На летището никога не са били правени бързи антигенни тестове - обратно на това, което твърди Кунчев по тв. Според него тепърва щели да се правят PCR-и на тия с “установените” положителни бързи тестове и после да се секвенират в търсене на т.нар. ЮАР-вирус. Ако искат да секвенират нещо - да бяха ползвали резултатите от платените вече от Емералд Травел PCR-тестове, които трябваше да си направим до 24 часа след кацането сутринта на 14 март (но които не ни поискаха). На никого дори не му хрумна подобно нещо.

Кунчев каза, че установените корона-позитивни били от “предпоследния полет, кацнал от Занзибар”. Ако това беше вярно, колегата Георги Тошев нямаше да е тази сутрин на живо в студиото на “Преди обед” по bTV - защото трябваше да е карантиниран заедно с всички пътници от “проблемния” самолет. Той кацна с чартър ден преди моя полет, когато все още нямаше обща карантина. Но пък щом има 6-има позитивни на борда, останалите би трябвало да се затворят като контактни или най-малкото да бъдат уведомени официално да се самонаблюдават (което не се е случило), не ли?

И трето.  Да кажем, че не става дума за последните два чартъра. От Занзибар пътуват още редовните линии на Катар и Дубай. Преди всеки един от полетите им, за да се качиш на борда на самолетите, трябва да представиш негативен за ковид PCR. За да се добереш до София, ти трябват два PCR-теста - иска се и един “пресен” при междинното кацане в Доха. Тоест версията, че оттам може да са “дошлите 6 българи с коронавирус от Занзибар”, също издиша.

Е, хайде съберете две и две!

Разбира се, винаги може някой върнал се отпреди месец-два от Занзибар, който се е разболял вчера, да бъде преброен като новозавърнал се, за да се оправдае една малоумна министерска заповед.

А вие продължавайте да им вярвате.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати