Анализи Новини

Битката за руските туристи ще бъде между местните курорти и Турция

   
Битката за руските туристи ще бъде между местните курорти и Турция

Генералният директор на руския туроператор „Интурист“ Виктор Тополкараев коментира пред РАТА нюз, че битката за руските туристи ще бъде между местните курорти и Турция. Той смята, че през 2021 г., най-вече заради активните усилия на Турция, в чужбина може да пътуват около 7-8 млн. руснаци, което е два пъти по-малко в сравнение с 2019 г., но двойно повече, отколкото през кризисната 2020 г. Според него, основен конкурент на Турция за руските туристи ще бъдат черноморските курорти в Руската федерация.

Виктор Тополкараев е убеден, че битката за руските туристи през лятото ще е между Турция и руските черноморски курорти. „Резултатите от ранните резервации показват, че засега руските курорти са подобрили позициите си. Но се забелязва и прегряване на вътрешния пазар. Това се дължи на високото търсене през миналата година, на недостатъчния брой качествени обекти за настаняване, както и на липсата на конкуренция между тях. Всичко това води до значителен ръст на цените в черноморските ни курорти“, обобщава той.

Според него, в Турция се наблюдава противоположната ситуация. „Резултатите от миналата година са кошмарни, а вече е ясно, че и тази година няма да има масов приток на туристи от Европа в Турция. Разбираемо е, че хотелите не могат да стоят празни за втора поредна година. Ако за Турция има емитиращ пазар, който бързо да реагира на съотношението цена-качество и да увеличи броя на изпращаните туристи, това е Русия.  Затова и основните маркетингови усилия и бюджети на Турция ще бъдат насочени към нашата страна. Цените няма да растат, а ще падат, и ние ще станем свидетели на агресивен маркетинг от страна на турските власти“, смята Виктор Тополкараев.

Според него, с изчерпването на местата в най-популярните хотели в руските курорти, все по-забележимо ще расте търсенето на почивки в Турция. „Затова бих допуснал, че към дестинация Турция през тази година ще се насочат към 5,5-6 млн. руснаци. Други между 1,5-2 млн. биха се отправили към останалите чуждестранни дестинации, ако страните, които сега заявяват, че са готови да отворят границите си за руснаци, действиетелно го направят преди есента. Допускам, че е възможно да се отвори възможността за пътувания до Египет, тъй като това е необходимо за авиационния сектор: самолетите все пак трябва да летят. Ако обобщим, руският пазар може да осигури до 7-8 млн. туристи за чужбина. Така, в сравнение с успешната 2019 г. спадът през тази година ще е около 40-50%, което обаче е с 2-2,5 пъти по-добре, отколкото през 2020 г.“, посочва още Виктор Тополкараев.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати