Анализи

Сертификатите за ваксинация няма да спасят летния сезон

   
Сертификатите за ваксинация няма да спасят летния сезон

Европейската комисия предложи на 17 март въвеждането на дигитален зелен сертификат, за да осигури безопасното свободно движение по време на пандемията и да спаси туризма. Тази мярка със сигурност ще има ефект в рамките на отделните държави, но едва ли ще спаси летния сезон.

Сертификатите за ваксинация ще бъдат въведeни от юни, а предложението дойде от Гърция, която е сред най-зависимите от туризма държави членки на ЕС. След като миналото лято там плажовете и заведенията останаха празни, а бизнесът отчете рекордни загуби в размер на 15 млрд. евро, премиерът Константинос Мицотакис реши да не рискува. И предупреди ЕК, че ако предложението му не бъде прието, ще го наложи едностранно. Атина вече е обсъдила

въвеждането на сертификат за ваксинация

с Израел, Кипър и Сърбия. Въпреки че случващото се в ЕС вече не ѝ влиза чак толкова в работата, Великобритания също подкрепи предложението.

Срещу идеята възропта Франция, защото населението там е най-скептично към ваксините, а масовата имунизация върви тромаво. Париж се опасява, че французите ще възприемат идеята като принуда за ваксинация. Здравни експерти също изказаха опасения, че зеленият дигитален сертификат няма да е основният фактор за определяне на напредъка през следващия летен сезон.

Гръцките експерти обаче продължават да настояват, че протоколите за безопасност, които включват

правила за социална дистанция и хигиена,

трябва да останат в сила.

"Доминиращият елемент в тазгодишните протоколи за безопасност са ваксините - коментира експертът по туризъм Стела Царцара и добавя: - Всички нови мерки ще бъдат свързани по-скоро с поведението на хората и спазването на правилата, отколкото с организацията на бизнеса. Не бива да очакваме чудеса, защото  наличните ваксини може да са били и над 95% ефективни при клиничните изпитвания, но в реалния живот ефективността им варира от 50 до 95 процента".

Фон дер Лайен: Не си правете планове за лятото

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посъветва европейците да не си правят отрано планове за лятото. Причината е, че броят на новозаразените расте, има проблем с планомерните доставки на ваксините - заради забавяне от страна на фармацевтичните компании, а кампаниите за масова имунизация все още не отчитат резултати.

"В този момент никой не може да прави надеждни прогнози за юли и август", коментира тя. И припомни, че само преди месец лидерите на ЕС наложиха ограничения за несъществените пътувания в Европа поне за 30 дни, девет държави членки въведоха отново паспортни проверки в Шенгенско пространство, а Франция, Дания и Швеция удължиха граничния контрол най-рано до есента.

Като разбра, че германците масово правят резервации за Майорка, германският канцлер Ангела Меркел побърза да ги предупреди да изчакат. Тя беше категорична, че компромис със здравето няма да направи и, ако се наложи, строгите мерки ще бъдат удължени... докогато трябва. По този начин тя отговори и на масовите протести, бушуващи срещу ограниченията.

Да се знае: сертификатът не е ваксинационен паспорт

Основното притеснение на Брюксел е, че много  европейци са скептични към въвеждането на сертификата. Във всяка държава членка - без никакво изключение - съществуват големи групи хора, за които пандемията и ваксините са рожба на световната конспирация. И по-точно - поредната крачка към налагането на новия световен ред, познат от творчеството на Джордж Оруел, Рей Бредбъри и т.н. 

Според зам.-председателят на Комисията по въпросите на ценностите и прозрачността Вера Йоурова хората е важно да знаят, че това е дигитален документ, който съдържа информация дали пътуващият е бил ваксиниран срещу COVID-19, дали е получил  отрицателен резултат от теста или е преболедувал. Ще включва и QR код за гарантиране на сигурността и автентичността на удостоверението. Ще бъде създаден и електронен портал, чрез който всички удостоверения ще могат да бъдат проверявани навсякъде в общността.

Оттук нататък всяка държава членка сама ще решава дали притежателите на имунизационни паспорти ще ползват някакви привилегии, или всички ще бъдат "таксувани" с едни и същи мерки и теглилки. В Австрия, например, наличието на подобно "вакси тескере" осигурява свободен достъп до ресторант, а в Гърция - меко хотелско легло. Авиокомпаниите, театрите, организаторите на концерти или на други културни събития, също ще имат право еднолично да решават дали ще продават билети само на хора с имунизационни паспорти.

Другият акцент е, че сертификатът е временна мярка, която отпада автоматично щом Световната здравна организация обяви край на пандемията.

“Основните ни цели са да осигурим лесен за използване, недискриминационен и сигурен инструмент, който изцяло зачита защитата на данните”, коментира Вера Йоурова.

България ще приема и туристи с руска и китайска ваксина

Новият туристически сезон в България започва 1 май. Ресорното министерство обясни, че са приети строги правила и мерки в местата за настаняване и хранене.

Здравният министър Костадин Ангелов обяви, че туристите, които желаят да посетят България, трябва да знаят, че за тях са осигурени зелени коридори. Вариантите пред кандидат туристите са два: с електронен зелен сертификат за пътуване (т.е. гаранции, че човекът е ваксиниран или е прекарал заболяването) и с валиден отрицателен ПСР-тест.

Премиерът Бойко Борисов подчерта, че България ще приема и туристи, ваксинирани с препарати, различни от позволените от Европейската агенция по лекарствата.

“Страната ни има право, което е дадено от ЕК, за туристи от “трети страни”, които не са от държави членки на ЕС, да бъдат допуснати в България с отрицателен PCR тест, да имат антитела, или да имат поставена ваксина, която е различна от одобрените в ЕС”, обясни той.

Прогнозите за европейския туризъм засега са мрачни. Всичко ще зависи от напредъка на ваксинационните кампании, овладяването на новите щамове и... доверието на хората в управляващите. Според ръководителят на Световния туристически форум Бюлют Багчи обаче каквото и да направим, загубите на глобалната туристическа индустрия едва ли ще паднат под 1 трилион долара.

/banker.bg



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати