Заведения

БХРА отказва да седне на една маса със сдруженията на заведенията

   
БХРА отказва да седне на една маса със сдруженията на заведенията

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) винаги е готова да води конструктивни разговори както с представителите на бизнеса, така и с политическите сили, стига тези срещи да са с ясен дневен ред, да се обсъждат принципни позиции и да водят до реални ефекти. В тази връзка нашата национално представена организация не може да си позволи да седне на една маса с организации като СЗБ и БАЗ, които през последните месеци разединяваха бранша, говориха против други представители на бизнеса, отлъчваха несъгласните и сипеха нападки и обиди, работеха за противопоставяне между хотелиери и ресторантьори. Това заявяват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация във връзка с получено писмо за провеждане на среща с представители на БАЗ и СЗБ за евентуални общи действия във връзка с пандемията и наложените мерки.

Още повече, че именно гореспоменатите организации се обявиха за тотален локдаун и затваряне на своите колеги, работещи в хотелите с ясното съзнание, че по този начин ги оставят не само без работа , но и без никакви финансови постъпления, за разлика от самостоятелните заведения, които получават макар и недостатъчни и много закъснели финансови компенсации за бизнеса и персонала си, тъй като са затворени с официална заповед. Това не е валидно за хотелите, които не са официално затворени с държавен акт, но не могат да извършват нормална търговска дейност. Затова и от БХРА сме предложили на държавата да създаде нова схема за подпомагане целево за хотелиерския сектор, като предложи на местата за настаняване компенсации в размер на 30 на сто от реализирания спад за определен период.

Още веднъж подчертаваме, че БХРА не отказва да обсъжда важни теми с организации и институции, които спазват поетите си ангажименти и общоприетите основни етични норми на комуникация, поведение и уважение една към друга и които не уронват систематично и целенасочено престижа на колегите и опонентите си от сродни и други браншови организации, а също така не проповядват и не работят за разцепление на целостта на туристическата индустрия на Република България.

Вярваме, че единствено обединени, всички работещи в сферата на туризма заедно бихме довели до решаване на така наболелите проблеми свързани с нашата дейност. Водени от тази идеология БХРА заедно с едни от най-влиятелните организации стана съучредител на Алианса на туристическата индустрия на България, защото вярваме, че заедно можем повече!

БХРА работи за изпълнението на конкретни приоритети и не иска да бъде въвличана в политически и предизборни интриги. Затова и важните предизвикателства и проблеми пред сектора се представят в поредица от срещи пред политическите сили, кандидати за 45-то Народно събрание.

БХРА отказва да участва в крайни действия, насочени срещу здравето и благополучието на нашите клиенти, персонал и членове.

Според нас поради непреодолимите на този етап различия подобна среща със СЗБ и БАЗ не би била конструктивна и не би довела до изпълнение на заложените в устава на БХРА цели да защитава единството на бранша и интересите на своите членове.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати