Заведения Новини

Заведенията и хотелиерите скочиха срещу разхлабването на мерките за магазините

   
Заведенията и хотелиерите скочиха срещу разхлабването на мерките за магазините

Собствениците на заведения реагираха остро на разхлабването на мерките за големите нехранителни магазини и настояха за незабавно отваряне на затворените си обекти. По-рано днес от икономическото министерство обявиха, че магазини, които имат външен вход, могат да заработят отново, ако обособят търговска площ до 300 кв. м.

Според собствениците на заведения обаче, по този начин властите защитават корпоративните интереси на големите чужди вериги за сметка на малкия и среден семеен бизнес.

Според Сдружението на заведенията в България  и Българската асоциация на заведенията при това решение не може да се говори за медицинска логика, а само за защита на чужди икономически и политически интереси.

В позицията си те категорично настояват за незабавно отваряне на всички фитнеси, танцови школи, дневни и нощни заведения, както и на всички останали бизнеси, помещения до триста квадратни метра, а тези с площ над триста квадратни метра да работят при условията на големите магазини с ограничаване на търговските си пространства до триста квадратни метра, както и за възобновяването работата на открито, или затваряне на всичко и изплащане на временни адекватни компенсации.

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация очакват веднага да бъдат отворени заведенията към хотелите и другите ресторанти и кафенета с площ под 300 квадратни метра, а по-големите да работят при условията, при които е разрешено да имат клиенти големите магазини и търговски обекти в моловете. Абсолютно недопустимо е икономическият министър Лъчезар Борисов и здравният министър Костадин Ангелов да се подиграват на цели сектори от българската икономика и да лобират за конкретни частни интереси, съобщиха в позиция от БХРА.

Категорични сме, че заведенията в хотелите, при ограниченията и работата единствено с клиенти на местата за настаняване, не бяха допуснати огнища на COVID-19 или да се застраши по някакъв начин здравето или сигурността на нашите гости. Не виждаме нито един сериозен здравен или икономически довод те да останат затворени, превръщайки хотелите в луксозни общежития, а да работят големи търговски обекти, които не предлагат стоки от първа необходимост.

За пореден път хотелиерите са от губещата страна, въпреки всички инвестиции и мерки, които предприеха за ограничаване на пандемията. Досега местата за настаняване не са компенсирани за частичните затваряния, включително и сега, които не позволяват да приемат гости според предвидените условия в Закона за туризма. В същото време хотелите не са официално затворени с държавен акт, за да не се изплащат компенсации на тези бизнеси, които през последните десетилетия неизменно допринасят за между 10 и 15 на сто от националния бюджет всяка година.

Не виждаме причина да бъдат затворени и спа центрове и басейни, а да работят магазини за техника или мебели. Ако не лобирате за частни корпоративни интереси, апелираме към министър Ангелов и министър Борисов да предвидят мерки, подобни на тези за големите търговски обекти, и за останалите затворени бизнеси.

Съгласни сме заведенията – както самостоятелни, така и към хотели, да работят само при площ до 300 квадрата за своите гости. Членовете на БХРА са готови да направят нужните преустройства в заведенията си, както и да въведат лимит за броя на гостите по едно и също време в спа центровете и басейните. Но сме категорични против да се оправдава геноцида срещу туристическия и развлекателен сектор със здравни доводи, при условие, че същите явно не са валидни за „любими“ на властта ббизнеси, допълват от БХРА.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати