Заведения

Ресторантьори не получават помощи, защото са длъжници към НАП

  26.03.2021 11:10  
Ресторантьори не получават помощи, защото са длъжници към НАП

Помощите за бизнеса отново се бавят. По данни на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), около половината от кандидатствалите все още не са получили компенсации.

Мартин Вълев е управител на пицария. Кандидатствал е за субсидията от 20% от оборота, но към края на месеца все още не е получил помощите за февруари.
"Получихме средствата за декември и януари, но със забавяне, сега чакаме за февруари, още не сме ги получили", сподели пред Bulgaria ON AIR Вълев.

"От 8560 заявления на неработещи ресторанти са изплатени около 4 хиляди. Това означава, че половината от бранша не е получил компенсации", заяви председателят на БХРА-Русе Красимир Иванчев.


Оказва се, че обектите, които не са получили средствата по мярката за първите два месеца, дори не могат да кандидатстват за февруари.

"Не може да получите и да си подадете заявлението за февруари, което е крайно неудобно, защото и то има срок. И срокът му е до 11 април", обясни Иванчев.

Друга част от бранша въобще не е имала възможност да се възползва от антикризисните мерки. Сред тях е и Пламен Йосифов. Той не е успял да кандидатства, след като опитал да пренасочи бизнеса си.
"Аз лично не съм кандидатствал, защото имам задължения към НАП. Тогава, когато трябваше да дам пари за осигуровки тук, ги дърпах за заведението в София, за да може да се завърти колелото. Те така ни затвориха, че си останаха задълженията. Около 7 хиляди лв. дължа към НАП. Счетоводителката каза, че няма да получа нищо, защото сме длъжници. И персоналът не може да кандидатства. От този омагьосан кръг няма излизане", каза Йосифов.

Според ресторантьорите след поредното затваряне се очаква сериозен отлив на персонал.