Анализи

Чуждите туристи с 82% по-малко, туризмът е все още далеч от възстановяване

   
Чуждите туристи с 82% по-малко, туризмът е все още далеч от възстановяване

Туризът все още е далеч от възстановяване, показват последните днни на НСИ.

Според тях чуждите туристи, почивали в България през февруари, когато бе разгарът на зимния сезон, са едва 39 433, т.е с 87,1% по-малко от тези през февруари миналата година. Тогава пандемията вече бе обхванала редица държави.

Февруари 2021 г. е доста по-слаб месец от януари, когато у нас са почивали 44 924 чужденци. но и тогава спадът в сравнение с година по-рано е бил 82,6%. 10 650 от гостуващите у нас чужденци през този февруари са били румънци, т.е. почти всеки четвърти. Доста голяма е групата на почиващите от Северна Македония, Гърция и Сърбия, донякъде също от Турция и Украйна. Общо те са към 22 хиляди души, т.е. зимният туризъм разчита вече повече на съседните или близки държави, откъдето може да се пътува с кола или автобус.

Това е нормално предвид състоянието на авиацията и това, че чартърни полети почти не се организират заради ограничителните мерки. При подготовката на сегашния зимен сезон голяма част от средствата за външна туристическа реклама на страната ни бяха пренасочено именно в съседните държави. През миналия февруари не е било така, тъй като тогава 14 914 почиващи у нас са били само от Великобритания, докато гостите от съседни страни са били почти толкова, колкото и сега. Спадът на чуждите туристи през летния сезон на 2020 г. бе горе-долу със същия размер. През юли миналата година Черноморието ни бе посетено от едва 166 766 чужденци срещу 1 156 828 за юли 2019 г., т.е. спадът е бил 86,5%. През август той бе 81,6%.

Има обаче вероятност февруари да е последният месец с такъв голям спад на чуждите туристи на годишна база - поне в проценти, защото следващото сравнение ще е с март м.г., когато туризмът вече бе пострадал от липсата на гости от чужбина. Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова обсъди вчера с генералния мениджър на “Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт” АД Франк Кванте предстоящия летен туристически сезон. Компанията е концесионер на морските ни летища - във Варна и Бургас.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати