Новини Хотели

Чадърите на плажа трябва да са безплатни поне за 3 години

   
Чадърите на плажа трябва да са безплатни поне за 3 години

Чадърите и шезлонгите на плажа трябва да са напълно безплатни поне през следващите 3 години, за да се подпомогне най-засегнатият от кризата сектор на икономиката – туризмът. Това заявяват в свое писмо до премиера Бойко Борисов и до вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

“Категорично възразяваме срещу предвидените промени в Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК), свързани с цените на плажните услуги и увеличаване площта на заведенията на плажа”, пишат от БХРА в писмото.

Очакванията ни за тазгодишния летен туристически сезон са да бъде труден и с много неясноти по протичането му. Считаме, че отново ще разчитаме на българските туристи и туристите от съседни държави, които идват основно заради плажа, а не заради това колко са лъскави хотелите ни, обясняват от национално представената професионална организация.

“Излизането от тежката криза ще изисква време през следващите минимум 3-4 години, през което ще бъдем и в остра битка за всеки турист с нашите основни конкурентни пазари – Турция, Гърция, Египет, Хърватия и т.н. Тези държави освен огромни бюджети за реклама предлагат на местния бизнес и сериозни стимули за привличане интереса на туроператори, агенти и туристи към съответната дестинация, в сравнение с това, което прави нашата държава. За разлика от хотелиерите в конкурентните ни дестинации, в които риска се поема от държавата и хотелиерите се подпомагат сериозно, в България единственият сектор от туризма, който не е подпомогнат и обезщетен, е хотелиерството. Хотелиерите са на ръба на оцеляването и за разлика от колегите си от конкурентните дестинации, ние не можем да отделим никакъв собствен ресурс за стимулиране на туристопотока. За съжаление, не се предоставят и кредити за оборотни средства, за което многократно сме Ви информирали и очакваме спешна намеса на държавата в тази област”, се казва още в писмото до премиера.

Както сме предложили още в началото на пандемията КОВИД-19, в писмата ни от 24.03.2020 г. до министър-председателя и от 29.04.2020 г. до министъра на туризма, освобождаването от концесионна такса на плажовете за срок от 3 години срещу ангажимент за предоставяне на безплатни шезлонги и чадъри на плажовете е една от мерките за оцеляване на летния ваканционен туризъм, подчертават от БХРА.

“Според нас, в следващите поне 3 години трябва да се предлагат безплатни шезлонги и чадъри, особено за туристи, които са настанени в хотелите и да се въведат много ниски цени на плажните услуги на туристи, които не са настанени в хотелите”, настоявават от БХРА. За целта държавата следва да освободи от концесионни такси и плащания концесионерите и наемателите на плажовете срещу ангажимент за предоставяне на безплатни шезлонги и чадъри. А в случай, че е необходимо, държавата и да доплати на концесионера да се грижи за плажа. Но предоставените услуги трябва да са безплатни или да са на изключително ниски цени. Като под ниска цена ние не разбираме по 5 лв. за чадър или шезлонг.

В момента оцеляването на летния ваканционен туризъм е под въпрос и основно зависи от това дали държавата би се лишила от концесионните възнаграждения / 50 % от тях отиват в общините / на стойност 8 млн. лв. при хиляда пъти по-голям приход от сектор туризъм – около 8 000 000 000 лева, категорични са от БХРА. Не може летния ваканционен туризъм да е заложник срещу толкова малка сума като 8 милиона лева, която се равнява на допълнителните услуги, които туристите в даден курорт записват. И според нас държавата може да се лиши от тези 8 млн. лв. в името на оцеляването на летния ваканционен туризъм.

Заради тези пренебрежително малко средства / около 0.1 % от приходите от сектор туризъм / се създават изключително много неприятности, подчертават от БХРА. Има недоволство от страна на гостите на курортите, отнасящо се до високите цени на плажните услуги, като по този начин се разваля впечатлението от пребиваването им в България и в последствие гостите се насочват към други дестинации.

“Също така, не сме съгласни с изтъкнатите доводи за увеличаване площта на заведенията по плажа, тъй като с така направеното предложение, вместо да подсигурим колкото се може повече плажна ивица, с цел разполагане на повече чадъри в съответствие с мерките срещу КОВИД- 19, се постига обратен ефект, т.е. намаляване на пространството и възможностите за летуване. С допускане на това предложение, заведенията по плажа ще превземат голяма част от територията. Тука е моментът да си зададем въпроса защо не се допусне и другите заведения да си разширят територията, а само тези на плажа? Не може да се посочват като причина за разширяване на плажните заведения мерките и отстоянията между масите. Това е недопустимо !!!  Както всички останали се съобразяваме с мерките, така те трябва да важат и за “бараките” по плажа. Не намираме за нормално наложилата се в годините практика през деня пясъка да се ползва за плаж, а през вечерта – място за развлечения”, категорични са още от БХРА.

Искрено се надяваме този път наистина да се вземат мерки, които да са ефективни, като за нас една от тези задължителни мерки е предоставянето на безплатни услуги или сериозно намалени цени на услугите на плажа, се казва в писмото на организацията до министър-председателя и вицепремиера. .

Имайки предвид горенаписаното, предлагаме в Проекта на ЗИД на ЗУЧК да се предвиди освобождаване от концесионна такса на плажовете за срок от минимум 3 години срещу ангажимент за предоставяне на безплатни шезлонги и чадъри на плажовете, както и да не се увеличава площта на заведенията по плажа, завършва писмото на БХРА.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати