Заведения Новини

Собственици на ресторанти и хотели в Благоевград са против разхлабване на мерките

  01.04.2021 10:40  
Собственици на ресторанти и хотели в Благоевград са против разхлабване на мерките

Собственици на ресторанти и заведения в Благоевград посочиха пред БНР, че отварянето на откритите части и терасите към заведенията за клиенти, като част от разхлабването на мерките от днес, е абсурдно за бизнеса и престъпно за хората  в поредния пик на пандемията и препълнените болници. Те са категорични, че кризата не се управлява  ефективно и прогнозата им е за скорошен крах на  ресторантьорите и хотелиерите.

Представителите на туристическия бранш в Благоевград посочват, че повече от година никой не ги чува. Защото милиардите левове  помощ от държавата се разпиляват някъде по пътя до тях или идват тогава, когато е късно.   

Васил Димитров  управлява  два хотела и няколко заведения в района на Благоевград. Това е семеен бизнес над 20 години.  Поддържат и фермерско производство, за да предлагат екологични продукти на своите клиенти. По думите му калкулираните до момента загуби заради пандемията и абсолютната непредсказуемост в държавната политика са над 60 процента

Най-тежко е понесъл загубата  на човешкия капитал. Много от дългогодишните служители са сменили работата или са напуснали страната. Останали само тези, които приготвят храна за вкъщи. Хотелите, макар и работещи, са почти празни.  

Новината за лекото разхлабване на мерките, които им дават възможност да посрещат клиенти на терасите и откритите пространства в заведенията, приема с едва сдържан гняв, защото априлското време далеч не прилича на лято. И най-вече, защото хората се страхуват заради бума на заразата, заради препълнените болници и очаквания пик в края на април : 

„Когато цифрите говорят, всеки един трябва да замълчи. Няма как да сме рекорден брой заразени, а ние да охлабваме мерките. А сега няма как да работим навън, защото е студено времето", каза Васил Димитров.

"Това, което прави държавата в момента, е равносилно на престъпление. Ние не можем да разхлабваме мерките, а цяла Европа да затяга мерките. Може би вече няма как да плащат на бизнеса. Как може сега да се отваря, след като населението ще се зарази, как може с лека ръка да се казва да сме спокойни, че има места в болниците. Те трябва да намерят начин как да помогнат на населението", каза още хотелиерът. Прогнозата му за туристическия бранш е кратка: 

„Крахът в този бизнес наближава".