Новини Събития

След години усилия: Венеция забрани круизните кораби

  06.04.2021 10:37  
След години усилия: Венеция забрани круизните кораби

Италианският град Венеция официално забрани достъпа на круизни кораби до историческия си център.

Това е поредният ход, дошъл в резултат на дългогодишните усилия големите кораби да не влизат в една от най-посещаваните дестинации в света.

В сряда италианските министри одобриха забраната за навлизане на лайнери и контейнеровози в градския канал Giudecca, който води до площад Сан Марко, съобщава BBC.

Занапред тези кораби ще трябва да акостират в индустриалното пристанище на града.

Италианският министър на културата посочва, че решението е взето след искане на ЮНЕСКО.

"Всеки, който е посещавал Венеция през последните години, е шокиран да види тези кораби, дълги стотици метри и високи като жилищни сгради, да минават през такива крехки места", казва Дарио Франческини пред Ройтерс.

Забраната е нещо, което градът преследва от години, тъй като Венеция се бори със свръхтуризма. Намеренията за налагането на подобни ограничения бяха обявени през 2013 г., но тогава въвеждането им се отложи.

През 2017 г. градът отново обяви плановете си, които бяха затвърдени през 2019 г., когато круизен кораб се сблъска с док и туристическа лодка, ранявайки четирима души.

През миналата година част от круизните кораби вече не навлизаха в града.

Липсата на лайнери и орди туристи, както и намаления морски трафик поради пандемията от COVID-19, изчисти прочутите канали на града и доведе до по-добро качество на въздуха. По-рано този месец дори двойка делфини бяха забелязани в каналите на Венеция, преди да бъдат насочени обратно към морето.

В момента градът - заедно с голяма част от Италия, остава блокиран. Венеция е в "червената зона", където магазините, които не продават хранителни стоки, са затворени, а жителите имат право да напускат дома си само по работа или по здравословни причини.