Новини

Тайланд не очаква наплив на европейски туристи преди зимата

  07.04.2021 12:55  
Тайланд не очаква наплив на европейски туристи преди зимата

Министерството на здравеопазването на Тайланд ще започне да издава международни сертификати за ваксинация до юни тази година.

Пукет се надява да постигне колективен имунитет до очакваната дата за отваряне за чужденците през юли. Темповете на ваксинация обаче все още са далеч от идеалните - в момента островът е поръчал само 100 хиляди от нужните 950 хиляди дози от коронавирусната ваксина.

За да влязат в провинцията от юли, пътниците ще трябва да представят сертификат или паспорт за ваксина или IATA Travel Pass. И също така да преминат PCR теста на летището и да активират приложението за проследяване ThailandPlus.

В същото време няма да им бъде позволено да посещават други провинции поне една седмица. Предполага се, че от 1 януари 2022 г. ще бъде възможно влизането във всяка провинция на Тайланд при същите условия.

Тези, които няма да бъдат ваксинирани, ще трябва да седят в карантина в продължение на 10 дни. Всички гости от страни, в които са регистрирани нови щамове на коронавирус, ще трябва да прекарат 14 дни в изолация в специални хотели и да преминат три теста.

Според експерти обаче всички тези планове могат да бъдат преразгледани по всяко време. Тайландските власти многократно са заявявали, че техните планове за не са панацея и масовите ваксинации както в самия Тайланд, така и на целевите туристически пазари остават основното условие за отваряне на страната за чужди туристи.

Според прогнозата на ръководителя на агенцията по туризъм на Тайланд Ютасака Супасорн, туризмът ще бъде възстановен към последното тримесечие на годината, когато Краби, Самуи, Пханг Нга, Патая и Чианг Май се присъединят към проекта за безопасен туризъм и се формира колективен имунитет в европейските страни.

Според него, европейците вероятно ще откажат да пътуват до Югоизточна Азия през лятото и есента, тъй като това е високият сезон за самата Европа. Следователно напливът на чужденци едва ли може да се очаква преди зимата.