Новини

Българи ходят на ваксинационен туризъм в Сърбия

   
Българи ходят на ваксинационен туризъм в Сърбия

Истински ваксинационен туризъм в търсене на РНК имунизации срещу COVID кипи в последните няколко дни у нас. Оказва се, че само на стотина километра западно от София-в Сърбия дори чужденците могат да се възползват от безплатно и почти мигновено поставяне на така търсените у нас РНК ваксини. В западната ни съседка се предлага една от най-търсените у нас имунизации срещу коронавирус -„Пфайзер", а право да си я бият имат дори чужденци, които не пребивават в страната. Това показа репортерска проверка на „Монитор".
За да се сдобият с ваксина, българи, албанци и косовари пътуват до Сърбия. Според сръбските медии в края на март около 22 000 чужди граждани са ваксинирани на пунктовете в Белград и Ниш. За целта желаещите да се имунизират трябва да се запишат в портала https://imuriizacija. euprava.gov.rs/ към министерството на здравеопазването на Сърбия.
Оказва се, че за разлика от нашенците, хора от други близки до Сърбия страни пътуват до Белград в търсене на каквато и да е било ваксина. Просто защото в страната им няма или са твърде малко. До масовото поставяне на „Астра Зенека" например се стигнало заради изтичане срока й на годност, който е бил до 1 април.
„Зная, че са се ваксинирали албанци и косовари. Разбрах, че има и българи, които са си поставили от ваксината в Ниш, каза председателят на Културно-информационния център в Босилеград Иван Николов. В Сърбия се влиза без PCR, изискването за такъв е само от българска страна.
„Тука основно ваксините са „Астра Зенека", „Пфайзер" и „Синофарм", каза Николов. - Предпочитат „Пфайзер" и „Синофарм" като с по-малко странични ефекти", обясни още председателят на КИЦ - Босилеград.
В същото време по форуми у нас започнаха да текат дискусии дали някой е ходил до Сърбия, за да постави ваксина. Много жени обсъждаха, че там можело по-лесно да си поставиш желаната ваксина и не се чака за РНК
Други пък питаха каква е разликата между руската ваксина и останалите, за да знаят дали си заслужава да пътуват до дестинации, в които се предлагат. Засега няма данни българи да ходят на ваксинационен туризъм към Турция и Румъния. Причината е, че трябва да се платят 150 лири за влизане и 100 лева за излизане от България. Толкова струват двата PCR теста.
„И да има ваксинационен туризъм, след това българските власти няма да признаят имунизацията от Сърбия защото там ваксинират само с руската и китайската, които не са разрешени за употреба." Това коментира за „Монитор" експерт по ваксинациите. Това означава, че след това този човек няма да получи сертификат. За специалистите у нас е необяснимо как един човек може просто ей така да отиде и да се ваксинира в друга държава, но все пак това е въпрос на национална регулация. В България при ваксинация се изисква лична карта. „Няма как в ЕС да е призната тази ваксина, защото те не са одобрени", коментира още експертът пред „Монитор".
Междувременно стана ясно, че последните дни Сърбия се утвърждава все повече като „ваксдестинация" за италианците. Защото от запад предлагат не само бързо ваксиниране срещу COVTD-19 на всички жители на Апенините, чийто ред в списъците на местното здравеопазване е след два, три и повече месеца. Сърбите са направили офертата си привлекателна с това, че желаещият да се сдобие веднага с имунитет срещу коронавируса чужденец може сам да си избере препарата за целта. Тоест ще му бъде инжектирана каквато си поиска ваксина - „Пфайзер", „Модерна", „Астра Зенека", „Спутник", китайска, кубинска и т.н. Заветното боцкане става срещу цената на посещение в белградска кръчма. Това е включено в пакетите на сръбските туроператори.
Свидетелство за популярността на сръбската инициатива в Италия е фактът, че посолството на Рим в Белград вече дори е разкрило на сайта си специална информационна страница за „вакс-дестилацията". На нея се обяснява подробно как може да се стигне безпроблемно до комшиите във времето на повсеместни локдауни, кои са най-точните туроператори, които да те посрещнат и да те изпратят, къде може да се пазаруват интересни сувенири и характерни местни специалитети. Публикуван е и формуляр за заявка на предпочетената ваксина
който обаче според италианските медии имал един-единствен недостатък -отпечатан бил само на сръбски. Но това не било кой знае какъв голям проблем, защото било ясно къде да се напише името на ползвателя на услугата, както и това на предпочетения препарат. Освен това всеки служител на туристическа агенция или администратор в хотел няма да откаже съдействие при попълването на документа - уточняват медиите между Алпите и Сицилия.
А за да реагира на интереса на народа, високо тиражираният милански всекидневник „Кориере дела сера" публикува цял репортаж за пътуването до Сърбия, за да се ваксинира, на известния бизнесмен и потомствен граф Симоне Авогардо ди Виджелано.
Той е на 57 години, редът му в Италия щял да дойде през юни или юли, когато би трябвало да му инжектират препарат, който му предложат, а не този, който желае. Съответно предприемачът решил да се довери на сърбите, още повече че имал стари приятели там. По собствените му думи той бил много приятно изненадан, когато само 48 часа след неговото пристигане в Белград му бил определен прием в клиника за инжектиране на пожелания препарат на „Пфайзер". Сторил го, а завчера се завърнал и с получената втора доза, като за капак получил специален документ - паспорт за ваксинирането, който би трябвало да бъде уважен навсякъде.
Доколкото до мераклиите италианци да се ваксинират в Сърбия, то според консулката в Милано Радмила Селакович те вече били хиляди - предприемачи, адвокати, хора със свободни професии и даже студенти.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати