Новини

Туризмът е акцент в плана за развитие на Чупрене

   
Туризмът е акцент в плана за развитие на Чупрене

Развитието на туризма и екологията са основните акценти, заложени в разработения План за интегрирано развитие на община Чупрене (ПИРО). Това съобщава Анжело Добричов, кмет на балканската община. Стратегическият документ, който е разработен в изпълнение на изискванията на Закона за регионалното развитие и определя приоритетите в развитието на общината в периода 2021 - 2027 година, бе одобрен от Общински съвет - Чупрене на последното му заседание.
В Плана за интегрирано за развитие е дефинирана и конкретна визия за това как община Чупрене ще изглежда през този период. Тя трябва да се превърне в атрактивна туристическа дестинация с устойчиво развиваща се местна икономика, базирана на привлечени инвестиции, разнообразен природоресурсен потенциал и традиционни стопански отрасли, уточнява Добричов. Цялостната дейност на общинската администрация през годината ще бъде фокусирана върху подобряване качеството на живот и намаляване на неравенствата в населените места в района.
Акцентът в Плана е развитието на община Чупрене в сферата на туризма и околната среда, допълва общинският кмет. И уточнява, че когато говорим за околна среда, това включва чиста питейна вода, чист въздух и храна, възобновяеми енергийни източници. В документа е заложено изпълнението и на стратегически инфраструктурни проекти, които биха помогнали за развитието на Община Чупрене в следващия програмен период, убеден е Анжело Добричов. Включените проекти в Плана са реално изпълними и за тях общината има готовност. Един от проектите е за изграждане на туристическа и ски зона "Миджур" . Общината ще се опита да го реализира, но ще е нужна и помощта на правителството, обяснява Анжело Добричов.
Община Чупрене е сред шестте общини в България с най-голямо биоразнообразие. Това дава големи перспективи за развитие в сферата на туризма. С подобряване на пътната инфраструктура във Видинска област в общината са убедени, че територията й ще стане по достъпна и по посещавана от туристи, привлечени от красивата девствена природа, с която община Чупрене разполага, допълва кметът. Общо действащите към момента места за настаняване на туристи на територията на общината са с капацитет около 100 места. Проблемът е, че те са разпръснати, което е пречка при интерес от страна на по-голяма група от 50 туристи, тъй като няма място за настаняване с подобен капацитет, казва Добричов. Надеждата е, че с увеличение на туристическия поток ще бъде стимулирана и частната инициатива и това ще доведе до разкриване на още места за настаняване. Затова и друг акцент в Плана за интегрирано развитие на Община Чупрене е насърчаването на частните инвестиции. Ще се опитаме максимално да улесним хората, които биха искали да инвестират на територията на общината, като им помагаме при вадене на документи и всичко, което зависи от общинската администрация, подчерта кметът на Чупрене Анжело Добричов./ bta.bg



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати