Заведения Новини

Ново място в София: Coffee Fellows

  11.04.2021 13:56  
Ново място в София: Coffee Fellows

Вкрая на 90-те години по време на едно по-дълго пребиваване в Лондон Катрин Тивес се зачудила защо там има толкова много кафенета, които в родната ѝ Германия все още липсвали. Харесвала идеята за висококачествено кафе, безалкохолни питиета и храна в съвременна, удобна и уютна среда, в която да се чувстваш у дома. Решила да не губи време и през 1999 г. открила първото си кафене на ул. "Леополд" в Мюнхен. Започнал да се оформя семеен бизнес, след като година по-късно съпругът ѝ Щефан Тивес, носител на златен олимпийски медал по хокей на трева, се включил в мениджмънта. Едно по едно започнали да се появяват нови кафенета - първо в Германия, после в Австрия, Белгия, Испания, Нидерландия, Швейцария и последният франчайз на семейство Тивес е в България.

Името на семейния бизнес, прераснал в световна верига, е Coffee Fellows и мотото, разбира се, е "Чувствайте се като у дома".

Основните кафе вариации, които предлагат Coffee Fellows, са десет, освен тях са и чайовете, горещият шоколад и фрешовете, вече са налице и летните специалитети - фрапиато, ледено капучино и макиато, смутита и сокове.

Днес конкуренцията между кафенетата опира колкото до качеството на кафето, което зависи от избора на зърната, начина на изпичане и съхранение и от уменията на бариста, толкова и до етиката при придобиването му. В случая стриктно се следват "зелените" стандарти за кафе индустрията: зърната се купуват директно, за предпочитане от малък производител, пълна прозрачност за произхода на кафето и условията на работа по цялата верига от полето до чашата. (Да не забравим и също толкова задължителната доза "страст" при всяка капчица кафе, която и тук не е подмината.)

Колкото до храната, на витрината са изложени сладкишите и печивата. Но акцентът при Coffee Fellows, както и запазената им марка, са бейгълите. Пълнежите им са с пуешко, авокадо, сьомга, сирена или пилешко. Освен тях има и сандвичи и пълнени чабата и панини.

Кафенето се намира на софийската "Витошка", т.е. на "главната". И това ѝ е мястото на една кафе верига в цял свят, така че да е лесно да си направиш среща, удобно да зяпаш кой минава по стъргалото или, както е ситуацията в момента, да грабнеш кафе и бейгъл и да се пуснеш по него./ capital.bg