Новини

Здравният министър обмисля разхлабване на пътувяния и събития

   
Здравният министър обмисля разхлабване на пътувяния и събития

Здравният министър проф. Костадин Ангелов обмисля разхлабването на още мерки, съобщи правителствената информационна служба. Обмисля се пускането на груповите пътувания за Великден и майските празници, казаха за TravelNews от Националния оперативен щаб и представители на туристическия бранш. От края на април се очаква да бъдат пуснати още организирането на събития на закрито. Капацитетът ще бъде при 30% от местата. Става въпрос за конференции, семинари, конгреси, изложения. Мерките ще бъдат взети след срещи утре, обясниха още от НОЩ.

Заболеваемостта спада. Това е добра индикация, че мерките работят, и ако продължава тази тенденция, обсъждаме разхлабването и на други мерки, каза днес здравният министър Костадин Ангелов, който придружи премиера Борисов в негова обиколка в Пловдивско. Той не влезе в повече детайли.

Графикът за разхлабване на мерките към момента предвижда от утре (12 април) заведенията, които досега можеха да настаняват клиенти само на открито,,да посрещат посетители и на закрито. От същата дата ще може да се провеждат концерти, фестивали и събори.

От 16 април пък ще е разрешено да работят всички магазини в моловете. От същата дата ще работят и игралните зали и казината. На нощните заведения пък ще е разрешено да работят от 29 април.

От понеделник (12 април) се възстановява частично присъственото обучение. В клас ще се върнат учениците от предучилищните групи, от първи до четвърти клас, както и учениците от седми, осми и десети клас. От 26 април на присъствено обучение ще бъдат вече пети, девети и дванайсети клас.

Разрешени ще са и индивидуалните консултации, занимания, изпити, както и олимпиадите, които не могат да се провеждат онлайн. Останалите групови занимания продължават да са забранени с изключение на тези за учениците от първи до четвърти клас.

На детските центрове и клубове не е разрешено да работят. Спортните тренировки и състезания продължават да са забранени за хората под 18-годишна възраст, освен ако не са картотекирани спортисти към федерация.
В университетите се възстановяват присъствените практически занятия, както и изпитите, но трябва да е зает до 30% от капацитета на помещението. Лекциите обаче трябва да продължат да се провеждат онлайн.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати