Анализи

Освен ваксинационен сертификат пристигащите в България трябва да имат и PCR тест

   
Освен ваксинационен сертификат пристигащите в България трябва да имат и PCR тест
  nova.bg

България не освобождава пристигащите у нас с ваксинационен сертификат от изискването да представят негативен резултат от PCR-тест или поставянето им под карантина, която може да бъде отменена, ако до 72 часа представят отрицателен резултат.

Това се дължи на факта, че всяка държава сама решава дали да приема ваксинационния сертификат за свободно влизане и липсата на единна европейска политика по въпроса.

„Поставената ваксина срещу COVID-19 и наличието на антитела не са гаранция, че лицето не е преносител на вируса. На този етап няма достатъчно категорични данни в тази посока. Това е и причината здравните власти по света да продължават да настояват за спазването на физическа дистанция, носенето на защитна маска за лице и висока лична хигиена“, се казва в позиция на здравното министерство цитирана от БГНЕС.

С увеличаването на броя на ваксинираните граждани с две дози и евентуалното разхлабване на противоепидемичните мерки, и навлизането в активния летен туристически сезон може би е повод за преосмисляне на рестриктивната мярка. Има вероятност тя да се превърне в препъникамък за родния туризъм.

В тази посока нашите съседки Гърция и Турция, най-вероятно, ще допускат туристи само с ваксинационен сертификат и без необходимост от допълнителни разходи от тяхна страна. Това ще постави България в неизгодна позиция и излишно ще доведе до оскъпяване на стойността на туристическия продукт.

Ваксинационният сертификат може да бъде получен след поставянето на втората доза от ваксината във ваксинационния център, от личния лекар или от здравната електронна система срещу електронен подпис.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати