Новини

Авиокомпаниите критикуват плана на Великобритания за рестарт

   
Авиокомпаниите критикуват плана на Великобритания за рестарт

Авиокомпаниите се обявиха против плановете на Великобритания за рестартиране на международни пътувания. Според тях скъпите изисквания за тестване при пътувания до страни с нисък риск биха означавали, че само богатите хора ще могат да почиват в чужбина, пише Ройтерс.

Очаква се до началото на май да е ясно дали международните пътувания ще се възобновят от 17 май - план, който не отговаря на надеждите на индустрията за яснота. Авиокомпаниите и туристическите компании отчаяно се нуждаят от лятното оживление в сектора след година на ограничения. Без високо ниво на неограничено пътуване, някои от тях ще трябва да се борят за оцеляването си.

Правителството на Великобритания предложи пътна карта на принципа на "светофарната система", като страните попадат в червени, жълти или зелени категории въз основа на рисковете от COVID-19. Зелените страни ще изискват PCR-тест, който струва около 100 паунда (135 долара) за пътниците, след като се приберат обратно във Великобритания.  

"Това не представлява възобновяване на пътуванията, както обещаха министрите. Това е допълнителен неуспех за индустрията", казва Airlines UK, индустриален орган, който представлява British Airways, easyJet, Ryanair, Virgin Atlantic и други.

EasyJet, най-голямата британска авиокомпания по брой пътници, открои изискването за тестване на PCR, чиято цена според него е по-висока от някои от тарифите, и призова правителството да преразгледа плана си. "Това рискува да направи полетите само за богатите", на мнение е изпълнителният директор на easyJet Йохан Лундгрен.

Британците се възползваха от ерата на нискотарифните пътувания през последните 20 години и са сред туристите с най-големи разходи в Европа. През 2019 г. повече от шест на всеки десет британци са имали почивка в чужбина.

Транспортният министър Грант Шапс заяви, че правителството иска да направи по-евтини тестовете за пътуване и предложи след време PCR-тестът да бъде променен с по-достъпен такъв.

Броят на случаите във Великобритания е спаднал драстично след януарския връх при строго блокиране,  но държавният приоритет е да се избегне подкопаване на успеха на програмата за ваксинация чрез внос на ваксиноустойчиви варианти от чужбина.

Съгласно системата на светофара ограничения като хотелска карантина, домашна карантина и задължителни тестове за COVID-19 ще се прилагат по различен начин в зависимост от коя категория държава пристига пътникът. Ще има "зелен списък за наблюдение", идентифициращ страните, изложени на най-голям риск от преминаване от зелено към жълто, въпреки че правителството няма да се поколебае да промени категорията на дадена държава, ако данните показват, че рискът се е увеличил.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати